CD Verzamelprogramma's

C/O KAMERORKEST: DIVERTIMENTI VAN IBERT, BERNARD, BARTÓK

C/O Kamerorkest: Divertissement. Ibert: Divertissement; Bernard: Divertissement op. 36; Bartók: Divertimento voor strijkers Sz. 113, BB. 118; Ippolito: Divertimento. BIS SACD 2499 (79’22”). 2020
 
Het Franse begrip divertissement dekt in de muziek velerlei lading. Het kan om een hoogwaardig soort amusementsmuziek gaan, zoals bij Ibert in zijn zevendelige werk uit 1930, maar ook behoorlijk serieus zijn zoals bij Bartók. Iberts landgenoot Émile Bernard (1843 - 1902) schreef ruim veertig jaar eerder een heel ander soort Divertissement. Het vergt de bezetting van een dubbel blaaskwintet en herinnert daarmee aan de Serenades en Divertimenti voor blazers van Mozart, alleen krijgt de muziek bij Bernard een romantisch tintje. Maar de zorgeloosheid blijft.
In het Divertimento van Bartók komen de strijkers aan de beurt om te zorgen voor een kernachtige en pittige uitvoering.. Het c/o Kamerorkest is een collectief van dertig musici uit een dozijn landen dat zonder dirigent speelt. Alle drie de werken krijgen trouwens een energiek karakter en het collectief functioneert mooi homogeen.
Het programma eindigt met een levendig Divertimento van de Amerikaan Michel Ippolito uit 2017 waarin nu tot slot blazers en strijkers samen spelen om op zijn manier eer te bewijzen aan het genre. Een heel geslaagd cd debuut van de anonieme groep musici.