CD Verzamelprogramma's

CHISSON, LOUISE EN TAMARA ATSCHBA: 20TH CENTURY FEMINISME

Louise Chisson en Tamara Atschba: 20th century feminisme. Boulanger, L.: ‘Nocturne’, ‘D’un matin de printemps’; Bacewicz: Vioolsonate nr. 4 1949; Oestvolskaja: Vioolsonate 1952; Higdon: ‘String poetic’. Hännsler HC 20044 (71’48”). 2020
 
In de tijd dat het feminisme alle aandacht krijgt, besluiten de Franse violiste Louise Chisson en haar Georgische partner aan de piano Tamara Atschba zich aan het uitdragen daarvan te wijden. Beiden zijn werkzaam aan de Univeersiteit voor muziek en uitvoerende kunsten in Wenen. In hoeverre de Franse Lili Boulanger (1883 - 1918), de Poolse Grazyna Bacewicz (1909 - 1969), de Russische Galina Oestvolskaja (1919 - 2006) en de Amerikaanse Jennifer Higdon (1962) iets met de vrouwenbeweging hadden of hebben, weten we niet. Van hun vrouwelijkheid zullen ze zich zeker bewust zijn geweest en dat ze het in een door mannen gedomineerde muziekwereld moeilijker hadden ook. Maar aan hun muziek is niets specifiek vrouwelijk. 
Tijdens de Covid-19 pandemie hadden Louise Chisson en Tamara Atschba de tijd om na te denken over de samenstelling van dit programma met niet al te voor de hand liggende, tamelijk onbekende muziek uit verschillende windrichtingen.
De bijdragen van Lili Boulanger uit 1911 en 1917 zijn het kortst en hebben een tragische achtergrond. De Vioolsonate nr. 4 van Bacewicz is wel omschreven als ‘eigentijdse Brahms’, maar dat blijkt niet direct uit deze vertolking met een declamatorisch en dramatisch eerste deel, een mysterieuze dans, een fel scherzo en een energieke finale in deze uitvoering.
Terugblikkend is het mogelijk om het begin van Galina Oestvolkaja’s expressieve wereld in haar enige Vioolsonate te bespeuren, zeker wanneer deze met zulke furieuze intensiteit wordt uitgevoerd als hier. De neoklassieke omtrek is duidelijk, maar brokkelt meteen af. 
En tot slot toont Jennifer Higdon een vriendelijke rebel in haar nogal chaotische ’String poetic’, een vijfdelig stuk uit 2006 dat inzicht tracht te geven van de invloed van licht in de natuur met de titels ‘Jagged climb’, ’Nocturne’, ‘Blue hills of mist’, ‘Maze mechanical’ en ‘Climb jagged’.