CD Verzamelprogramma's

CHILDS, DAVID: EUPHONIUMCONCERTEN

David Childs: Euphoniumconcerten. Horovitz: Concert voor euphonium en fanfare orkest ‘Euphoniumconcert’; Wilby: Concert voor euphonium en fanfare orkest; Hoddinott: ’The sunne rising, the king will ride’; Jenkins: Euphoniumconcert. Met het BBC Wales orkest o.l.v. Bramwell Tovey. Chandos CHAN 10830 (78’38”). 2014
 
Jaren lang was de in 1843 door Ferdinand Sommer uit Weimar uitgevonden euphonium (ook Carl Moritz (1838) en Adolphe Sax (1843) zijn wel als uitvinders genoemd)vooral te horen in harmonie orkesten, fanfares en brass bands, maar de in 1926 geboren Joseph Horovitz die in 1938 om bekende redenen uit Oostenrijk naar Engeland emigreerde en de Engelse componist Philip Wilby (1949) bezorgden het warm klinkende koperinstrument een mooi concert (in resp. 1972 en 1995) waarin we de vele mogelijkheden ervan goed kunnen leren kennen.
David Childs geldt momenteel al een der beste spelers van het instrument. Het concert van Horovitz werd als een der eerste geschreven in opdracht van het Engelse National Brass Band festival en geldt nog altijd als belangrijk ijkpunt voor het genre. Philip Wilby componeerde zijn ook populair geworden concert in 1995, wat voor een groot deel te danken is aan de furieuze dans ‘Zeibekiko’ van het tweede deel, dat is gebaseerd op de Griekse dans waarin borden worden kapotgesmeten.
Daarna volgen nog het zesdelige euphoniumconcert van Alan Hoddinott uit 2002 en het vierdelige van Karl Jenkins uit 2009. 
Het is een puur genoegen om David Childs zo lichtvoetig en virtuoos mogelijk door dit viertal concerten te horen manoeuvreren.