CD Verzamelprogramma's

CICIC, BOJAN: BAROQUE FIREWORKS

Bojan Čičić: Baroque fireworks. Vivaldi: Vioolconcerten in D RV. 205, D RV. 213; Tartini: Vioolconcert in E  D. 48 ‘Rondinella vaga e belle’; Locatelli: Vioolconcert in D op. 3/12 ‘Il laberinto armonico’. Met het Illyria Consort. Delphian DCD 34249 (72’43”). 2021
 
De Kroatische violist Bojan Čičić (1979) en zijn Illyria Consort legden in hun programma Baroque fireworks vier Italiaanse barok Vioolconcerten vast die onderling gemeen hebben, dat ze alle met een ‘Capriccio’ eindigen. Zo werd hier de basis gelegd voor wat mater de lastig uitvoerbare solocaprices werden.
Maar ook in dit viertal concerten wordt van de solist een hoge mate aan virtuositeit verlangd. Čičić heeft hier behalve dat zijn spel aan alle eisen voldoet het voordeel dat hij behalve heel briljant ook erg sonoor en spontaan klinkt en dramatische confrontaties met zijn begeleiders aangaat. Ook in de deels geïmproviseerde cadensen kan hij zich vaardig uitleven.
De titel van de cd is ontleend aan de vroegst bekende Europese vuurwerkgids Pyrotechnia van de in 1485 gestorven Engelsman John Babington - heel toepasselijk in deze sombere, grauwe dagen tussen Kerstmis 2021 en Nieuwjaar 2022.