CD Verzamelprogramma's

COUNTERPOINTS XL, THE: THOMASCANTORS IN DIALOOG

The Counterpoints XL: Thomascantors in dialoog. Telemann: ‘Ouverture’ Suite in a TWV. 55/a2; Graupner: Blokfluitconcert in F GWV. 323; Bach, J.S.: Klavecimbelconcert nr. 2 in D BWV. 1053R (bew); Fasch: Blokfluitoncert in F FaWV L:DF6. Thomas Trieschijn met The Counterpoints XL. Challenge CC 720903 (62’49”). 2021
 
Na de dood van Johann Kuhnau in 1722 ging het stadsbestuur van Leipzig op zoek naar een goede opvolger als Thomascantor. Als eerste werd deze baan aangeboden aan Telemann (1681 – 1767), maar die bleef toch liever in Hamburg. Ook Johann Friedrich Fasch (1688 – 1758) - zag daarvan af omdat hij geen zin had om Latijn te moeten geven aan de kinderen van de Thomasschule. Uit de overgebleven kandidaten werd eerst nog Christoph Graupner (1683 – 1760) geselecteerd, maar die mocht geen ontslag nemen bij de landgraaf van Hessen-Darmstadt. Tenslotte werd Bach als vierde keus uitgenodigd; hij kreeg de aanstelling en bleef tot zijn dood 28 juli 1750 in Leipzig.
Het verenigen van deze vier uitgenodigde componisten op de cd Thomascantors in dialoog was een droom van blokfluitist Thomas Trieschijn die gelukkig op deze cd in vervulling ging. De Suite van Telemann vormt een goed uitgangspunt, de bewerking van Bachs Klavecimbelconcert een hoogtepunt en het Concert van Fasch zorgt na een mooie muzikale vlucht vol interessante vergezichten voor een veilige landing. Dat alles dankzij puntgave vertolkingen op oude instrumenten door behalve de blokfluitist Trieschijn violiste Matthea de Muynck, cellist Petr Hamouz en  klaveciniste Aljosja Mietus die elkaar op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag leerden kennen en sinds 2017 het ensemble The Counterpoints XL vormen.