CD Verzamelprogramma's

CEPLIAUSKAITE, SVIESE: CHOPIN-LT

 

Čepliauskaitė, Šviesė: Chopin LT. Chopin: Polonaise nr. 1 in cis op. 26/1; Scherzo nr. 3 in cis op. 39; Nocturne nr. 3 in B op. 9/3; Étude nr. 24 in c op. 25/12; Mazurka nr. 17 in b op. 24/4; Wals nr. 6 in Des op. 64/1 ‘Minutenwals’; Prélude nr. 4 in e op. 28/4; Grande valse brillante in Es op. 18; Bartulis: Ükanos (Mist); Bružaitė: Bangos (Golven); Dedikacija Frederikui (Opgedragen aan Frédéric); Povilaitis: À la Chopin; Makačinas: Paskyrimas F. Chopinui (Opgedragen aan F. Chopin); Raudonikytė-With: FCH; Tamulionis: Fantaisie a lá Frédéric op. 295. IŠ Arti 002 (59’28”). 2010

 

Herinnering aan een zondagmiddag in Soestduinen met uitzicht op een bos in prachtige herfstkleuren waar het Litouws Cultureel Centrum in samenwerking met de ambassade en de Vlaamse overheid een gesponsorde culturele middag onder de titel ‘Romantisch herfstconcert’ had georganiseerd met als ingrediënten een half pianorecital, voordracht van gedichten van met name Van Wilderode en liederen van Mortelmans. Centraal stond de Litouwse pianiste Čepliauskaitė die behalve werken van haar lievelingscomponist Chopin ook aan Chopin gerelateerde composities van landgenoten liet horen. Dat leidde tot een boeiende kennismaking met repertoire dat hier waarschijnlijk geen sterveling kent, maar dat best de moeite van nader aanhoren waard is. De pianiste speelde daar behalve Chopin ook stukken van Gaižauskas en Bružaitė die ze mondeling nader toelichtte, daarbij de aandacht vestigend op de relatie met Chopin. Bij de naam Gaižauskas was snel de link gemaakt met de familiebeschrijving in het interessante boek Baltische zielen van Jan Brokken.

De volgorde van het programma was in die zin anders dan hier gemakshalve weergegeven, dat niet de diverse werken van Chopin als uniform blok vooraf gingen, maar dat na de drie eerste werken van Chopin wisselend Pools/Frans en Litouws materiaal werd uitgevoerd om de inspiratiebron van de Litouwse componisten zo duidelijk mogelijk te maken. Ze neemt de vrijheid om 1’37” over de Minutenwals te doen wat de expressie ten goede komt. De gesproken. Interessant is ook hoe en in welke vorm de Litouwse componisten Chopins inhoud verwerkten.

Om na te genieten of kennis te maken en herhaald meer van dit repertoire te ervaren is het warme pleidooi dat de pianiste er in een heel overtuigend klinkend pleidooi voor houdt zeer de moeite waard. Op het omslag staat de Étude van Chopin abusievelijk vermeld als op. 24/12; dat moet natuurlijk zijn nr. 24 op 25/12. De pianiste die hier op een mooie Fazioli vleugel speelt, verdient het om nog eens voor een echt, volwaardig recital naar Nederland te worden uitgenodigd.

De gelukkig flink gesponsorde want anders nooit verschenen cd klinkt puik, maar heeft korte toelichtingen in het Litouws, Pools en Engels; het is dus voor internationaal gebruik toegankelijk genoeg. Het handigst om het plaatje te bestellen is: contact opnemen met de pianiste zelf via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..