CD Verzamelprogramma's

CONCERTGEBOUWORKEST: HORIZON 4

Concertgebouworkest: Horizon 4. Mahler/Matthews: Quartettsatz; Van Keulen: ‘Fünf tragische Lieder’ Glanert: ‘Fluß ohne Ufer’; Jeths: ‘Scale ‘Le tombeau de Mahler’; Roukens: ‘Out of control’; Shchedrin: Hoboconcert; Berio: ‘Solo voor trombone en orkest’; Hindson: ‘Chrissietina’s magic fantasy’. Met Detlef Roth (b), Alexei Ogrintchouk (h), Jörgen van Rijen (trb), Marijn Mijnders (v), Monica Naselow (v) en de dirigenten Lothar Zagrosek, Markus Stenz, Ed Spanjaard, David Robertson en Susanna Mälkki. RCO Live LC 14237 (2 cd’s, 2u. 07’50”). 2009/11

 

Op de eerste cd zijn diverse nieuwe werken bijeengebracht die in de slipstream van de herdenking van Mahlers dood, in 2011 honderd jaar geleden, ontstonden. Wel terecht wordt bij de bron zelf begonnen: met Mahlers prille Pianokwartetdeel uit 1876 dat pas bijna negentig jaar later werd teruggevonden. Gekozen werd voor de orkestratie van een van de broers Colin en David Matthews die ook een orkestratie van Mahler X verzorgden.

De tragische liederen die Geert van Keulen schreef op teksten van Anna Enquist sluiten hier qua sombere sfeer goed op aan. Die somberheid heerst weer in andere mate in het werk van Jeths waarin wordt voortgeborduurd op Mahlerthema’s. 

Daarvoor laat Detlev Glanert in zijn massieve Tombeau met orkaansterkte hoe ook Mahler met vergelijkbare middelen werkte. Roukens sloeg een heel andere, meer pop-georiënteerde, minder vormbeheerste richting in. 

Op cd 2 horen we drie leden van het orkest die als solist naar voren treden en terloops even laten blijken wat aan muzikale intelligentie, virtuositeit en plooibaarheid aanwezig is in het orkestcollectief. Alexai Ogrintschouk en Jörgen van Rijen spelen wereldplemières . 

Marijn Mijnders en Monica Maselow schitteren in een vrrtolking van Hindsons Chrissietina’s magic fantasy dat uitblonk tijdens de kamermuziekmarathon van de Vereniging Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest die in 2009 de vijfenzeventigste verjaardag vierde.