CD Verzamelprogramma's

BORNKAMP, ARNO: SAXOPHONE IN PARIS, A

Theodore Kerkezos: Muziek voor saxofoon en orkest. Debussy: Rapsodie arabe; Milhaud: Suite Scaramouche; Ibert: Concertino voor saxofoon en 11 instrumenten; Villa-Lobos: Fantasie voor saxofoon en orkest; Glazoenov: Concert voor saxofoon en strijkorkest in Es op. 109; Karamessini: Saxofoonconcert Song of Dionysus. Met het Philharmonia orkest o.l.v. Martyn Brabbins. Naxos 8.557063 (71’07”). 2002

 

Arno Bornkamp: A saxophone in Paris. Glazoenov: Saxofoonconcert in Es op. 109; Koechlin: Sonatines voor oboe d’amore en instrumentaal ensemble op. 194/1 en 2; Caplet: Légende; Ibert: Concertino voor saxofoon en 11 instrumenten. Met Camerata Amsterdam o.l.v. Jeroen Weierink. Vanguard 99039 (61’39”). 1994

 

Wie aan de namen van grote saxofonisten denkt, komt in de eerste plaats terecht bij jazz grootheden als Coleman Hawkins, John Coltrane en Ornette Coleman, maar ook op wat nog altijd ‘klassiek’ gebied is, manifesteerden zich saxofoon grootheden, om te beginnen in eigen land bij Arno Bornekamp. De Griekse saxofonist Theodore Kerkezos kreeg zijn opleiding voornamelijk in Moskou. Vandaar dat hij dit programma met Franse werken aanvulde met het concert van Glazoenov.

Het programma bestaat in essentie uit werken met een nogal licht soortelijk gewicht, soms verhalend van aard en Kerkezos werkt het virtuoos en heel muzikaal, maar ook wat kleurloos af.

Wat de expressie en de inkleuring, maar ook de samenwerking met de begeleiders betreft, doet de opname van Arno Bornkamp levendiger aan.

Voor wie nu toch de smaak te pakken heeft aangaande werken voor saxofoon en orkest, zijn er andere opnamen van Bornkamp waarop hij werken met orkestbegeleiding van Martin (Ottavo OTR C 12095) Ter Veldhuis (Basta 309.173-2), Van Onna (Composer’s Voice CV 102), Jost (Coviello COV 61303), Termos (Donemus CV 60) en Keuris  (Quattro Live QL 2009-02) uitvoert. 

Op Naxos (8.557454) speelt Kerkezos de Ballades van Tomasi, Martin en Dragatakis speelt, verder Ravels Pièce en forme de habanera, Piazzolla’s Tango suite en Iturralde’s Czárdás en op Onyx 4065 voert Kerkezos werken van Debussy, Schmitt, Tomasi en D’Indy uit.