CD Verzamelprogramma's

BARENBOIM, MICHAEL: BACH, BARTÓK, BOULEZ

Barenboim, Michael: Bach, Bartók, Boulez. Boulez: Anthèmes nr. 1 1991; Bartók: Sonate voor soloviool BB. 124, Sz. 117; Bach, J.S.: Sonate voor soloviool nr. 3 in C BWV. 1005; Boulez: Anthèmes nr. 2, 1991. Accentus Music ACC 30405 (78’33”). 2016

 

De in 1985 geboren Michael Barenboim is de zoon van Daniel Barenboim en de pianiste Jelena Baschkirova. Los van zijn eigen solistische loopbaan is hij concertmeester van het West-Eastern Divan orkest. Dit is zijn eerste solo opname. 

Eerder was hij met zijn moeder te vinden op een dvd van het Jeruzalem Internationaal kamermuziekfestival uit 2008 (Medici Arts 205733-8) en 2 cd’s van datzelfde festival uit 2014 (Gideon Boss GB 007).

Van Boulez’ Anthèmes bestaan twee versies, de ene voor vioolsolo en de andere voor viol en electronica. Hae Sun Kang voerde de 9 deeltjes van die laatste versie uit op DG 463.475-2 en met de eerste door Jeanne-Marie Conquer samen in het album met Boulez’ verzamelde werken (DG 480.6828 met 13 cd’s). 

Voor de tweede versie deed hij een beroep op het Parijse IRCAM. Uit alle vertolkingen blijkt dat Barenboim een geëngageerde kunstenaar is die zijn vak voortreffelijk verstaat. Hij staat ver boven de materie en heeft geen moeite met alle zware viooltechnische eisen die het werk stelt. Krachtig spel lijkt te verhullen dat het om tot voor kort bijna onspeelbaar geachte muziek gaat. Een groot compliment is verdiend. Geen wonder dat daarna ook de sonate van Bartók erg fraai lukt. Van Bach evenwel kan men zich stijlvollere realisaties voorstellen. Onder ‘live’ omstandigheden zijn een paar kleine intonatiefoutjes vergeeflijk.

Helemaal gelukkig klinkt de tamelijk galmrijke opname uit de Berlijnse Jesus Christus kerk niet door het feit dat ook de microfoons vrij dicht op de speler zijn geplaatst.