CD Verzamelprogramma's

BUNIASHVILI, KHATIA: VIOOLSONATES VAN FRANCK EN GRIEG E.A.

Buniashvili, KhatiaFranck: Vioolsonate in A; Grieg: Vioolsonate nr. 3 in c op. 45; DvorakRomantische stukken voor viool en piano op. 75 B. 150 nr. 1-4. Met Renaud Capuçon. Erato 2564-62501-8 (66’20”). 2014

Voor een heel middag- of avondprogramma is het recital eigenlijk te kort, maar met een substantieel werk erbij zou het qua samenstelling er aanlokkelijk zijn geweest. Zeker omdat Buniatishvili en Capuçon, hier waarschijnlijk voor het eerst bijeen, het zo geheel eens zijn over de aanpak. 

Dat blijkt bijvoorbeeld goed uit de wijze waarop ze details zorgvuldig invullen en ten opzichte van elkaar van een goed geven en nemen weten. Ook voor een goed evenwicht tussen beide instrumenten lijkt zonder kunstgrepen van nature te zijn gezorgd. 

De beide sonates zijn voor de meeste luisteraars vertrouwd terrein dat ze van menige andere opname kennen, maar de Stukken van Dvorak komt men minder vaak tegen. Al blijken er bij nader zoeken best andere, ook heel mooie opnamen van te bestaan: Isaac Stern en Robert McDonald (Sony SK 62597), Itzhak Perlman en Samuel Sanders (EMI 747.399-2), Kyung Wha Chung en Itamar Golan (EMI 556.827-2), Daniel Müller-Schott en Robert Kulek (Orfeo C 855-141 A) en Jennifer Pike en Tom Poster (Chandos CHAN 10827), alle in andere combinaties.

Zeker voor fans van Capuçon en Buniashvili zal dat geen belemmering zijn om deze mooi klinkende cd te verwerven. En waarom  zou dat eigenlijk ook niet voor anderen gelden?