CD Verzamelprogramma's

BERLAGE SAXOFOON KWARTET: IS SEARCH OF FREEDOM

Berlage saxofoon kwartet: In search of freedom. Weill: Kanonensong uit Kleine Dreigroschenmusik; 3 Delen uit Dreigroschenoper (bew); Shostakovitch: Strijkkwartet nr. 8 in c op. 110; Pärt: Fratres (bew); Schulhoff: Stukken voor strijkkwartet nr. 1-5 (bew); Eisler: Orkestsuite nr. 6 Le grand jeu. Met Vineta Sareika (v). MDG 903-1999-6 (66’07”). 2016

 

Het Berlage saxofoon kwartet dat in 2014 zoveel succes had met de cd SaxoFolk (MDG MDG 903-1834-6) waarop brokjes Albéniz, Moesorgsky, Ligeti, Grieg, Piazzolla, Pierné, Schulhoff en Farkas bracht voor zijn tweede opname onder de titel In search of freedom een aantal composities bijeen waarvan we op zijn minst kunnen zeggen dat ze als de componisten het nog hadden mogelijk beleven heel verbaasd zouden zijn bijeen te komen. Het motto van de cd slaat dan ook niet zozeer op een zoektocht naar enigerlei bevrijding van de componisten als wel op een gemotiveerd verlangen naar artistieke vrijheid, geaccentueerd door de mooie bewerkingen.

Wie wil ervaren hoe goed en mooi gevonden de vertolkingen door Lars Niederstrasser, Peter Vigh, Kirstin Niederstrasser en Eva van Grinsven zijn, zou ter vergelijking eens naar een paar originelen kunnen luisteren. Shostakovitch VIII van het Jerusalem kwartet (Harmonia Mundi HMC 90.1953) en Schulhoff van het Hagen kwartet (DG 469.066-2). Van Eislers vijfdelige suite, die eindigt met een mars, heb ik geen orkestopname ontdekt. 

Uit de Dreigroschenoper klinken de ‘Ballade vom angenehmen Leben’, ‘Zuhälter Ballade’ en ‘Polly’s Lied’, alle drie in de vereiste sfeer. 

Met violiste Vineta Sareika als gast is in Pärts Fratres gezorgd voor een welkome uitbreiding ten opzichte van het Amstel saxofoon kwartet (Amstel AR 001).

Een heel origineel samengesteld programma en een uitgave waarmee het Berlage kwartet eer inlegt en ongetwijfeld niet allen eigen fans gelukkig kan maken.