CD Verzamelprogramma's

BEVING, JOEP: SOLIPSISM; PREHENSION

Beving, Joep: Solipsism. ‘Midwayer’, ‘Etude’, ‘For Steven’, ‘Zoetrope’, ‘Saturday morning’, ‘Daydream’, ‘Sleeping lotus’, ‘Wanderlust’, \The light she brings’, ‘Reflection 2’, ‘Autumn’. Laregiant records IAGR 001 CD (47’32”). 2015

 

Beving, Joep: Prehension. ‘Ab ovo’, ‘Kawakaari’, ‘Impermanence’, ‘A heartbreak silence’, ‘Sonderling’, ‘Le souvenir des temps gracieux’, ‘Pappa’s theme’, ‘The man who carried the wind’, ‘Seelenkind’, ‘432’, ‘Hanging D’, ‘A heartfelt silence 2’, ‘An amalgamation waltz 1839’, ‘Every ending is a new beginning’. DG 479.71511 (61’00”). 2016

 

Is het een genre van blijvende aard, of een hype met strovuurkarakter? Pianomuziek met het karakter van Satie’s muzikale behang en de betere muzak? Mensen als Ludovico Einaudi en Chilly Gonzales hebben er succes mee en nu hebben we in Nederland Joep Beving die beslist niet voor hen onderdoet.

Opmerkelijk is het zeker, want Beving studeerde weliswaar een jaar lang piano op conservatoriumniveau, maar moest die opleiding afbreken wegens RSI (Repetitive Strain Jury ofwel spier- en gewricht klachten in handen, polsen, armen, schouders en nek).

Daarom ging hij als copywriter de reclamewereld in, maar kroop in de avonduren toch weer achter de piano om eenvoudige, meest kalmerende en ook makkelijk in het gehoor liggende melodieën te spelen (improviseren).

Omdat het tegenwoordig zo hectische toestand is in de wereld, wilde Beving de mensen geruststellende liedjes waarvan alleen al de (niet zelden de fascinerende, maar soms ook uitwisselbare titels de fantasie van de luisteraar stimuleren) laten horen. Eerst op zijn eigen website, toen op Spotify en omdat hij zo een enthousiast miljoenenpubliek bereikte op een eerste in eigen beheer uitgegeven cd met de titel Solipsism (de filosofische leer dat alleen ons eigen ik en zijn bewustheidsdaden bestaan).

Met een fijne commerciële neus zag het gele Deutsche Grammophon cd label er toen ook wat in, vandaar een tweede cd, Prehension, met meer kalmerende melodieën voor mensen die even rust zoeken om te onthaasten.

Wie deze behoefte ook voelt, zal baat hebben bij dit tweetal uitgaven met muziek om bij weg te dromen.√