CD Verzamelprogramma's

BLACK PENCIL: VOLTA, LA

Black Pencil: La volta. Dowland: Come again; Galliard to Captaine Pipers Pavin; Can she excuse my wrongs with virtues cloak; Lacrymae pavane (bew.De Man); Morley: Joyne hands; The frog galliard; La coranto; The lord souches maske; La volta (new. De Man); De Vries: From far… broken; De Man: La volta; Byrd: My Lord of Oxenfords maske; Dramm: Sorry; Van Geel: Bayachrimae. Visisonor VR 113 (55’   ). 2017

 

Tot de aantrekkelijke aspecten van de Elizabethaanse Renaissance muziek uit de tweede helft van de zestiende eeuw behoren de warme en de levendigheid van de vermenging van kunstmuziek en volksmuziek.

Het was een bloeitijd voor consorts en aan musici en componisten was geen gebrek.

In tegenstelling tot het whole consort dat doorgaans alleen uit strijkers bestaat, is het broken consort samengesteld uit instrumenten van verschillende families. Een huidige vorm daarvan is Black Pencil, bestaande uit Jorge Isaac (blokfluit) Matthijs Koene 9 (panfluit), Esra Pehlavini (altviool), Marko Kassi (accordeon) en Enric Monfort (slagwerk).

Roderik De Man speelt een belangrijke rol in het project, want niet alleen arrangeerde hij Dowlands Lacrymae pavane en Morley’s La volta, maar hij draagt ook een eigen La volta bij. La volta (draai of wending) is de Italiaanse dansvorm voor paren die verwant is met de Engelse galliard en werd graag door koningin Elizabeth en de graaf van Leicester gedanst. Terecht neemt deze dansvorm een centrale plaats in op deze cd.

De combinatie van zestiende eeuwse Engelse muziek en eigentijdse Nederlands/Amerikaanse in dezelfde stijl is best aantrekkelijk en geeft aan hoe levend het oude genre nog steeds is. Als. Zodanig laten de vertolkingen gelukkig niets te wensen over en het is boeiend te horen hoe goed de vijf instrumenten harmoniëren en contrasteren. Black Pencil is een meer internationaal gericht en actief label waard.

Een leuk toeval is dat deze uitgave ongeveer gelijktijdig verschijnt met Delight in musische van het ook Nederlandse Seldom Sene dat zich met bewerkingen van gelijksoortige muziek bezighoudt.

Wie deze cd bevalt, moet zeker ook de Visisonor opnamen Buffoni en Kaiseki beluisteren.