CD Verzamelprogramma's

BOULANGER, LUCILE: DÉFIS DE MONIEUR FORQUERAY, LES

Lucile Boulanger: Les défis de monsieur Forqueray. Mascitti: Sonate voor viola da gamba en b.c. op. 1/2; Forqueray: Suite voor gamba en b.c. nr. 2 ‘La Leclair’; Leclair: Sonate voor viool en b.c. in e op. 9/2 (bew.); de Visée: La vénitienne de Mr. Fourcroy; Corelli: Vioolsonate in C op. 5/3 (bew.); Forqueray: Gambasuite nr. 4. Met Pierre Gallon (kl), Claire Goutrot (vdg) en Romain Valk (theorbe). Harmonia Mundi HMM 90.2330 (76’07”). 2017

 

Als muzikale ‘uitdagers’ van Antoine Forqueray (1672 - 1745) mobiliseerde de Franse gambiste Lucile Boulanger voor haar debuut op Harmonia Mundi zijn componerende collega’s Michele Mascitti, Jean-Marie Leclair, Robert de Visée en Arcangelo Corelli in een veelzijdig recital van oorspronkelijke werken en bewerkingen van Franse en Italiaanse herkomst.

Terecht gaat de aandacht vooral uit naar Forqueray zelf, die goed wordt bediend met de langste werken op deze cd, zijn Suites nr. 2 en nr. 4. De snelle delen dansen luchtig, de langzame zingen lyrisch.

Ze begint heel charmant en bekoorlijk met de Sonate van Mascitti die mooi levendige snelle en heldere langzame delen heeft. De donkerder inkleuring van de Vioolsonate van Leclair bekomt het werk goed. Het is best aardig om de Sonate van Corelli in deze bewerking als origineel te horen spelen door Andrew Manze en Richard Egarr (Harmonia Mundi HMU 90.7298/9).

Lucile Boulanger heeft zich omringd door een stel voortreffelijke continuospelers, waarvan Romain Falk met zijn theorbe de ruimte krijgt om  het stuk van De Visée te spelen.