CD Verzamelprogramma's

BRAMANTE ENSEMBLE: CONCERTI A QUATTRO

Ensemble Bradamante: Concerti a quattro. Corelli: Concerto grosso in g op. 6/6 Kerstconcert (bew. Schickhardt); Morel: Chaconne; Händel: Concerto a quattro in d (bew.);  Mouret: Concert de chambre á deux et trois parties; Vivaldi: Concert voor blokfluit, hobo en continuo in g RV. 103. Muso MU 034 (58’25”). 2019

Wie zijn blokfluitkwintet de naam geeft van Bradamante schrijft (muzikale) vechtlust in het vaandel. Bradamante was immers de zus van Rinaldo uit de Historia di Bradiamote sorella di Rinaldo van Matteo Maria Boiardo uit 1489 en we komen haar als strijdster tegen in Orlando furioso van Ariosto uit 1532. In opera’s van Cavalli, Händel, Reichardt, Tauwitz en De la Coste komen we haar ook tegen. Maar dat als terzijde.

Omdat er vermoedelijk weinig originele barokcomposities voor blokfluitkwintet zijn, zorgen Rachel Heyman (blokfl), Stefan Biezinger (blokfl, h.), Anne-Cathérine Gosselé (blokfl), Leonor Palazzo (vc) en Paule van de Driesche (kl) zo nodig voor geschikte bewerkingen, wat in het geval van Corelli’s bekende werk voor strijkers best verrassend is. Aardig dat ook aandacht is besteed aan de Chaconne en trio van Marais’ leerling Jacques Morel (1641 - 1715) en aan Jean-Joseph Mouret (1682 - 1738).

Christin Schickhardt maakte van Corelli’ Kerstconcert een triobewerking die in Amsterdan]m door Roger werd uitgegeven. Het Concerto a quattro van Händel is een leuk kort niemandalletje dat niet eens een HWV. nummer kreeg en pas in 1932 werd ontdekt. 

Het Concert de chambre á deux et trois parties, suivi d’une suite d’airs á danser is van Jean-Joseph Mouret  en het Concert voor blokfluit, hobo en continuo vann Vivaldi heeft een mooie dubbelrol voor blokfluit en hobo.

De Belgische dames spelen keurig op met name genoemde kopieën van oude instrumenten en zorgen voor heel stijlbewuste vertolkingen.