CD Verzamelprogramma's

BACZEWSKA, MAGDALENA: MUSIC FOR DREAMS 1

Magdalena Baczewska: Music for dreams 1. Bach, J.S.: ‘Prelude’ in c uit Wohltemperiertes Klavier I; Schumann: ‘Von fremden Ländern und Menschen’, ‘Kind zum Einschlümmern’, ‘Der Dichter spricht’, ’Träumerei’ ‘Fast zu ernst’ uit Kinderszenen op. 15; Brahms: Intermezzo in A op. 118/2 (ged.), Intermezzo in b op. 119/1; Chopin: Nocturne nr. 16 in cis op. post.; Beethoven: ‘Adagio sostenuto’ uit Pianosonate nr. 14 in cis ‘Mondschein’ op. 27/2; Debussy: ‘Clair de lune’ uit Suite bergamasque; Strauss, R.:’Traümerei’ op. 9; Satie: Gymnopédies nr. 1-3. CD Baby 5637580335(48’32”). 2009 

Manieren om te ontspannen, te mediteren en met hypnose mensen in slaap te brengen zijn tegenwoordig populair en niet allen onder New Age mensen. Het leren om zich te ontspannen om de slaap- en droomwereld binnen te komen heeft ook tot heel wat cd’s met rustgevende muziek opgeleverd.

Nadat ze Bachs Goldbergvariaties, die ooit bedoeld waren om graaf Hermann Karl von Keyserling slaap te gunnen had opgenomen, ontwikkelde de Pools Amerikaanse pianiste Magdalena Baczewska in samenwerking met Jordan Stern van Bluesleep drie programma’s met rustgevende muziek, waarvan dit het eerste is. Blijkens reacties van gebruikers werkt het programma goed en is geen extra melatonine (met vervelende bijwerkingen) nodig. Verwacht niet van de pianiste dat ze deze werken volgens de gewone regels speelt; de vertolkingen zijn aangepast aan het doel: de bestrijding van slapeloosheid en dat maakt ze voor een keer extra interessant.

Ook wie niet zo nodig wil inslapen zal trouwens best genoegen beleven aan dit mooi gespeelde programma met aardig verschillende stukken.