CD Verzamelprogramma's

BOGDANOVIC, MAJA: PAS DE DEUX

Maja Bogdanovic: Pas de deux. Sibelius: ‘Waterdruppels’ JS. 216; Penderecki: Chaconne ‘In memoria del Giovanni Paolo II’; Vasks: ‘Castillo interior’; Debussy: ‘La sérénade interrompue;’ uit Préludes I (bew. Craig White); Ravel: Sonate voor viool en cello; Sollima: ‘Heimat terra’; Nisinman: ‘Die Albträume des Todes’; Piazzolla: ’S.v.p’, ‘Tzigane tango’, ‘Preparense’. Met Daniel Rowland (v). Challenge CC 72833 (72’59”). 2019

Uit eerder besproken opname die Maja Bodanovic onder de titel Eastern wind met werken van Glière en Rachmaninov in 2017 met Maria Beloousova maakte (Orchid ORC 100078), bleek al dat ze in haar repertoirekeuze voor de hand liggende werken vermijdt en zich liever met onbekend en verwaarloosd repertoire bezighoudt en zorgt dat deze de aandacht krijgen die ze verdienen waarbij ze bewerkingen niet uit de weg gaat.

In haar nieuwe samenwerking met de Brits-Nederlandse violist Daniel Rowland is het enige enigszins bekende werk de Sonate van Ravel. Een verrassing is meteen dat Sibelius zijn Vesipisaroita of Vattendroppar inderdaad voor viool en cello schreef. Nieuw is de kennismaking met de beide stukken van Giovanni Sollima (1962) en Marcelo Nisinman (1970). De Debussy- en Piazzollabewerkingen doen het goed in dit gezelschap.

Goed dat dit onder de radar verscholen materiaal nu eens de aandacht krijgt die her verdient in deze meeslepende verklankingen.