CD Verzamelprogramma's

BLIJDORP, LIDY: JOURNEYERS

Lidy Blijdorp: Journeyers. Ravel: Suite voor cello en piano; Sonate voor viool en cello M. 73; Kodály: Sonate voor solocello in b op. 8. Met Rosanne Philippens (v) en Julien Brocal (p). Rubicon RCD 1049 (63’50”). 2019

Het werd tijd dat Lidy Blijdorp een debuutopname maakte om zich aan een breder publiek voor te stellen. Al tijdens haar Haagse conservatoriumtijd waar ze bij Monique Bartels en Anner Bijlsma studeerde toen ik daar lesgaf bij de afd. Muziekregistratie maakte ik kort interviewtje met haar voor een optreden in de Amersfoort in de plaatselijke krant. Later, in 2011, behaalde ze na studie bij Gary Hoffman in Brussel haar masters in Parijs met de hoogste onderscheiding en ook tijdens de Amsterdamse Cellobienale oogstte ze veel waardering en roem.

Bezien in dit licht is het geen wonder dat ze haar recital met Frans repertoire begint. Daarvoor stelde ze zelf een Suite met bewerkingen van stukken van Ravel samen. Deze bestaat uit ‘Lever du jour’ uit Daphnis et Chloé M. 57, ‘Malagueña’ en ‘Habanera’ uit de Rapsodie espagnole M.54. Natuurlijk volgt daarna de Sonate voor viool en cello.

Maar haar meesterproef legt ze af in de Solosonate van Kodaly uit 1915. Die tour de force waarin elk detail van de cellotechniek aan de orde wordt gesteld om een vrij wilde fantasie in sonatevorm met momenten van de melancholieke Transsylvanische dans zowel als herinneringen aan Bach ten toon te spreiden.

Blijdorp speelt het werk gelukkig niet alleen formeel juist, maar ook heel spontaan en verbeeldingsvol. Daarbij toont ze natuurlijk ook haar grote technische vaardigheden.