CD Verzamelprogramma's

BARANOV, ANDREY: SOLO 1

Andrey Baranov: Solo 1. Bach, J.S.: Partita voor soloviool nr. 1 in b BWV. 1002; Paganini: Caprices op. 1 nr. 1 in e, 2 in b, 9 in E, 14 in Es, 17 in Es, 20 in D en 24 in a; Ysaÿe: Solovioolsonate nr. 3 in d op. 27/3. Muso MU 039 (60’42”). 2019
 
De in 1986 geboren Russische violist Andre Baranov die in St. Petersburg en Lausanne (bij Pierre Amoyal) studeerde, won de eerste prijs bij het Koningin Elisabeth concours in 2012 de eerste prijs. Daarvan rest een opname van het Vioolconcert nr. 1 van Shostakovitch en het Capriccio voor viool en piano van Victor Kissine (QEC 2012). Dat was waarschijnlijk de belangrijkste uit een langer lijstje met prijzen. Grappig te zien dat hij ook een masterclass volgde bij altvioliste Kim Kashkashian. 
Met ‘Argerich en vrienden’ werkte hij eerder mee in het Pianokwintet van Borodin (Warner 2564-6134601) en met zijn zuster Maria Baranova maakte hij de opname The golden violin met sonates van Tartini, en stukken van Paganini, Tartini, Tchaikovsky, Rachmaninov, Ravel en Debussy (Muso MU 023).
Maar nu slaat hij zijn vleugels alleen en zelfstandig uit in een breed programma van solowerken. Dit vormt het begin van een reeks solo-opname waarin hij alle werken voor soloviool van Bach, Paganini en Ysaÿe gaat vastleggen.
Dit begin is heel veelbelovend in alle wezenlijke opzichten: stijlbesef, instrumentale beheersing, spiritualiteit, fantasie en bevlogenheid. Dat hij op een in bruikleen gekregen prachtig klinkende Guadagni uit 1758 speelt zal daarbij hebben geholpen.
Ben benieuwd hoe de vervolgopnamen eruit gaan zien, maar we kunnen die met vertrouwen tegemoetzien.