CD Verzamelprogramma's

BOUSKOVÁ, JANA: HARPCONCERTEN

Jana Bousková: Harpconcerten. Dittersdorf: Harpconcert in A; Albrechtsberger: Harpconcert in C; Partita voor harp en orkest in F; Wagenseil: Harpconcert in G. Met het Zuidwestduits Kamerorkest Pforzheim o.l.v. Vladislav Czarnecki. EBS 6085 (70’05”). 1998
 
Ooit gehoord voor een Concert voor walrus en olifant van Carl Dittersdorf (1739 - 179)? Dat is de bijnaam van een van zijn Contrabasconcerten. Het Harpconcert uit 1779 is natuurlijk heel wat anders, veel lichter van aard en bovendien een transcriptie van een Klavecimbelconcert. Hij was een best fascinerende componist met 40 Opera’s, 115 Symfonieën, 35 niet-Pianoconcerten, 14 strijkkwartetten enz. op zijn maar werd volledig overschaduwd door Mozart in Wenen met als nawerking dat hij nu tot de bijna-vergetenen behoort. Het Harpconcert is geheel in de ‘galante stijl’ geschreven en als zodanig behandelt de Tsjechische Jana Bousková het.
Ook Johann Georg Albrechtsberger (1736 - 1809) bedacht de harp niet alleen met een aardig concert en een paar strenge Partita’s voor verschillende bezettingen en een Concertino à 5. Werken die aantonen dat hij een belangrijke muziektheoreticus ook een geïnspireerde componist in klassieke stil was. En dan was daar nog Georg Christoph Wagenseil (1715 - 1777) die met tenminste 2 Harpconcerten (het andere is in F) hielp om de klassieke concertstijl gedurende de achttiende eeuw gestalte te geven. 
De in 1970 geboren Jana Bousková blijkt vooral buiten eigen land veel roem te hebben vergaard, met name in de V.S. en Frankrijk waar ze prijzen won tijdens harpconcoursen. Ze speelt ook op een harp van de Amerikaanse firma Lyon & Healy. Inmiddels maakte ze heel wat opnamen die in de pers veel lof oogstten vanwege haar briljante spel, haar virtuositeit en stijlbesef. Ze heeft ontzettend snelle vingers. Dat blijkt ook hier: kostelijk!