CD Verzamelprogramma's

BUTTÀ, GILDA EN VICTORIA TEREKIEV: ANSICHTEN UIT ITALIË

Gilda Buttà en Victoria Terekiev: Ansichten uit Italië. Respighi: Fontane di Roma; ‘Pezzi per bambini’ nr. 1-6; Malipiero: ‘Armenia’; ‘Pause del silenzio’; Martuzzi: Pensiero sull’opera ‘Un ballo in maschera’ op. 8. Da Vinci C 00346 (52’23”). 2019
 
Muzikale ansichten hebben echt bestaan. Uit mijn jeugd herinner ik me deze. Als je ze openvouwde, klonk er een primitief melodietje. Maar het Italiaans - en Bulgaars-Italiaase pianoduo Gilda Buttà en Victoria Terekiev geeft een veel vollediger invulling aan het begrip muzikale ansichtkaart. Ze kozen daarvoor uit composities van drie componisten die iets van couleur locale te bieden hebben eind negentiende en begin twintigste eeuw.
Respighi bewerkte zelf zijn orkestwerk Fontane di Roma uit 1916 voor pianoduo. Bij Malipiero’s Armenia uit 1917 gaat het om volksliedjes, bij Pause del silenzio uit hetzelfde jaar om een orkestwerk en bij Giuseppe Martucci’s Pensiero sull’opera ‘Un ballo in maschera’ uit 1873 om een oorspronkelijk pianoduo. Gilda Buttà en Victoria Terekiev geven hier een veel vollediger invulling aan het begrip muzikale ansichtkaart.
Mooi is alles in kaart gebracht en de muziek roept fraaie beelden op en het duo blijkt een ideaal homogeen team te zijn dat de taken goed verdeelt. Alleen Respighi is met zijn tot de essentie teruggebrachte Fonteinen een hoek in zwart/wit op de ansicht. Leuk eens die Verdi operabewerking van Martucci (1856 - 1909) te horen.