CD Verzamelprogramma's

BEZALY, SHARON: FLUTISSIMO

Sharon Bezaly: Flutissimo. Taffanel: Fantasie naar de Freischütz; Grande fantaisie op thema’s uit de opera Mignon van Thomas; Briccialdi: Il carnevale di Venezia op. 78’; Chopin: Variaties voor fluit en piano in E over Non piu mesta’ uit Rossini’s La cenerentola; Bazzini: ‘Scherzo fantastique’ uit La ronde des lutins op. 25; Borne: Fantaisie brillante sur Carmen. Met Erwin Nagy. BIS CD 1039 (55’31”). 1999
 
Paul Taffanel (1844 - 1908) was van 1864 tot 1890 fluitist aan de Opèra in Parijs, hij dirigeerde ook verschillende orkesten en werd in 1893 prof. aan het Conservatorium. In 1879 stichtte hij de Société des Instruments à vent; hij wordt als een der grondleggers van de Franse orgelschool beschouwd en maakt het de vertolkers van zijn eigen werken niet makkelijk. 
De Israëlische fluitiste Sharon Bezaly behoort tot de beste fluitisten van nu en deze opname is een fijn showstuk van haar. Taffanel is vertegenwoordigd met twee werken, beide operafantasieën met vlot herkenbare melodieën. Veel muzikale substantie hebben ze niet, maar een beetje slagroom is ook best lekker, vooral als het om fluitistisch bel canto gaat.
De Italiaan Giulio Briccaldi (1618 - 1881) behoorde in Italië tot de grote virtuozen en vernieuwers, zijn landgenoot Antonio Bazzini (1818 - 1897) was eigenlijk violist, maar droeg ook een veeleisend stuk bij en de Fransman François Borne (1840 - 1820) werd vooral bekend omdat hij verbeteringen aan de fluit aanbracht. Zijn Carmenfantasie is een ware tour-de-flute.
Ook dit drietal componisten droeg charmant en innemend moois bij, net als Chopin met zijn Rossinivariaties. Naar zoveel kunnen van Bezaly te luisteren met muziek die een glimlach opwekt, is een waar genoegen. Haar intelligente presentatie is eenvoudig en uiterst muzikaal, haar technische meesterschap volmaakt.