CD Verzamelprogramma's

BALLOT, SÉVERINE: SOLITUDE

Séverine Ballot: Solitude. Saunders, R.: ’Solitude’; Lanza, M.: ‘La bataille de Caresme et de Charnage’, Dillon: ‘Parjanya-Vata’, Lim: ’Invisibility’; Blondeau: ‘Blackbird’. Met Mark Knoop (piano). Aeon AECD 1647 (69’05”). 2014
 
De Franse celliste Séverine Ballon studeerde in Berlijn en Lübeck, was ‘academist’ bij het Ensemble Modern, speelde eerste cello in het Orkest van Toulouse maar richt zich de laatste tijd als soliste liefst op nieuw repertoire en werkt daarvoor bij voorkeur samen met componisten als Helmut Lachenmann, Chaya Czernowin, Rebecca Saunders, Lize Lim, Mauro Lanza, Thierry Blondeau en Franck Bedrossian. Ze probeert ook om nieuwe technieken te bedenken en de daarvoor nodige notatie te vinden. Daarnaast is ze lid van het Australische Elision ensemble.
Aan de hand van een vijftal van die vruchten van samenwerking geeft ze op deze cd een stel mooie voorbeelden. Werken van Rebecca Saunders, Mauro Lanza, James Dillon, Liza Lim en Thiery Blondeau, een internationaal zeer gevarieerd gezelschap passeert de revue.
Ze verricht daarmee pionierswerk om het aantal eigentijdse repertoire voor solocello van een nuttige aanvulling te voorzien. De titel ‘Eenzaamheid’ van deze uitgave moeten we niet tragisch opvatten, want het gaat om een bevlogen monologue-intérieur waarin we diep in de geest en de ziel van van de celliste en haar instrument doordringen. Het klinkt heel geanimeerd, maar ook enigszins aan zichzelf overgelaten. Zoals dat bij eenzaamheid kan voorkomen (’s avonds laat, met een glas wijn in de hand).
Ballot zorgde ook voor een stel werken voor cello en elektronica van Roue Rivas, Francesca Verunelli, Julia Blondeau, Steingrimur Rohloff, Evan Johnson, Chaya Czernowin, Hans Tutschku, Aarin Einbond, Bryan Jacobs, Constantin Basica en anderen die mogelijk op een volgende cd aan bod  komen.