CD Verzamelprogramma's

BOULANGER TRIO: TEACH ME: THE STUDENTS OF NADIA BOULANGER

Boulanger trio: Teach me: The students of Nadia Boulanger. Françaix: Pianotrio; Bernstein: ‘Maria’ uit West Side Story (bew); Copland: Pianotrio ‘Vitebsk’; Glass: ‘Head on’; Piazzolla/Bragato: ‘Estaciones portanas’ nr. 1-4 (bew,); Jones: ‘Main title’ uit de filmmuziek The color purple. Berlin Classics BC 301656 (66’09”). 2020
 
De Franse componiste Nadia Boulanger (1887 - 1979) beef misschien niet zozeer bekend met haar eigen muziekwerken als wel door haar vruchtbare werk als pedagoge. Ze gaf ruim zestig jaar compositieles aan studenten van heel diverse pluimage en hielp Jean Françaix op weg in de richting van het het neoclassicisme, Bernstein met zijn serieuze en minder ernstige werken, Copland met zijn ‘praktische’ muziek, in dit geval als studie op een Joods thema, Piazzolla met zijn Tangowereld, Carter met zijn modernismen en Quincy Jones met zijn pop- en filmmuziek aan te treffen. Het is heel leuk dat de drie leden van het Boulanger trio - Karla Haltenwanger (piano), Birgit Erz (viool) en Ilona Kindt (cello) - hier zo’n breed tableau onthullen.
Aan het nogal ironische begrip ‘Boulangerie’ ligt een bijzonder stel relaties en vriendschappen ten grondslag en het is precies de geest daarvan die het Boulanger trio in een stel doorleefde vertolkingen toont. Mooi hoe alle stijl- en karakterverschillen tot een waardevolle eenheid worden gesmeed.  
Jammer dat de damesleerlingen Idil Biret uit Turkije, Thea Musgrave uit Engeland, Marion Bauer uit de V.S. en Grazyna Bacewicz uit Polen geen trio’s voor viool, cello en piano voor een volgende cd schreven…. Dat had anders een aardige volgende Boulanger cd kunnen worden.