CD Verzamelprogramma's

BJORKOE, CHRISTINA: DIEREN UNIVERSUM

Christina Bjørkøe: Dieren universum. Dacapo 8.224733 (67’27”). 2019
 
De étude is een muziekvorm die in de loop der tijd heel wat componisten heeft geïnspireerd. Nu draaide de Deens pianiste Christina Bjørkøe als het ware het spies om en nodigde twaalf componisten uit om ieder een driedelige ‘dierenétude’ voor haar te schrijven. Eerder maakte ze o.a. een volledige opname van de Pianowerken van Nielsen (CPO CPO 777.413-2, 2 cd’s).
Anders Koppel droeg de das bij, John Frandsen het nijlpaard, Peter Bruun de kikker, Eva Noer Kondrup de zeehond, Anders Brodsgard de vier kameleonvariaties, Birgitte Alsted ‘De schildpad droomt …wat’, Andy Pape de loxodontulus, Karsten Fundal de trekvogel, Amir Mahyar Tafreshipour de Perzische cheetah, Mogens Christensen ‘vliegen’ en Erik von Speckelsen ‘de zandloper’
Van de kleine vlieg tot het massieve nijlpaard valt er veel aan deze muzikale menagerie te beleven omdat de pianiste haar verbeelding volledig inzet, zelf het initiatief voor de reeks nam en daar hoorbaar plezier aan beleeft. Tegelijkertijd helpen de stukken degenen die ze voortaan ook gaan spelen op animerende wijze om hun techniek te verbeteren.