CD Verzamelprogramma's

BRAHMS TRIO: PIANOTRO'S VAN DYCK, STERNBERG, YOUGEROV

Brahms trio: Russische Pianotrio’s 5. Dyck: Pianotrio in c op. 25; Sternberg: Pianotrio nr. 3 in C op. 104; Yougerov: Pianotrio in c op. 52. Naxos 8.574116 (77’38”). 2018
 
In een reeks van vijf cd’s heeft het uit Nikolai Sachenko (v), Kirill Rodin (vc) en Natalia Rubinstein (piano) bestaande Russische Brahmstrio een boeiend overzicht gegeven van meest laat negentiende en begin twintigste eeuwse Russische Pianotrio’s waarvan verder nauwelijks of geen opnamen bestaan.
Ditmaal zijn de onbekende Vladimir Dyck (1882 - 1943), Constantin von Sternberg (1852 - 1924) en Sergey Yiugerov (1865 - 1927?) aan de beurt. 
Behalve wat over hen in het programmaboekje is vermeld is op internet en in de muziekgeschiedenis literatuur weinig over hen te vinden, maar dat staat een nadere kennismaking niet in de weg. In tegendeel.
Van Vladimir Dyck, is bekend dat hij in Parijs bij Widor studeerde, de Franse nationaliteit aannam en dat hij met zijn gezin in 1943 werd gearresteerd, naar Auschwitz werd afgevoerd en nooit terugkeerde. Zijn vierdelige Pianotrio uit 1910 is een soort broodje halfom, deels bepaald door weemoedige Slavische invloeden, daal door lichtere gallische.
In het Pianotrio van Von Sternberg uit 1912 herkennen we vooral de virtuoze pianist die hij moet zijn geweest in de briljante pianopartij. Weer anders is hert bij Youferov die in het langste trio uit 1911 met weemoed terugkijkt naar de Russische ‘zilveren eeuw’ die op het punt stond teniet te worden gedaan door de revolutie.
Door deze en de vorige trio’s aan de orde te stellen en ze uit te voeren als waren het grote meesterwerken heeft het Brahmstrio heel nuttig werk gedaan.