CD Verzamelprogramma's

BENEDETTI, NICOLA: BAROQUE

Nicola Benedetti: Baroque. Geminiani: Concerto grosso op. 5/12 ‘La follia’; Vivaldi: Vioolconcerten in D RV. 211, in Es RV. 257, in b RV. 386, in Bes RV. 583. Met het Benedetti Barok orkest. Decca 485.1891 (52’26”). 2020 
 
Vivaldi schreef zijn Vioolconcerten niet voor stersolisten maar voor begaafde meisjes in het weeshuis waar hij als muziekleraar werkte. Later hebben ze altijd solistische sterren aangelokt, nu ook de bescheiden Nicola Benedetti. Zij is een echte barokspecialiste die op darmsnaren speelt en met een stel andere specialisten zorgt dat Gemininai en Vivaldi klinken zoals we het tegenwoordig hopen en verwachten.
Vivaldi vormt met een stel niet overbekende Vioolconcerten de hoofdschotel maar begonnen wordt met Geminiani’s fraaie bewerking van Corelli’s ‘La  follia’. Eén van de oudst bekende thema’ s uit de klassieke muziekliteratuur dat in de loop der tijd vele variaties en bewerkingen onderging.
Dit is een cd geworden met niet zomaar ‘meer Italiaanse barokmuziek’, maar een uitgave die zich onderscheidt van de massa door de stijlvolle, geanimeerde en mooi genuanceerde uitvoeringen door een stel musici dat het ad hoc stadium ver achter zich heeft  gelaten en vitaal sprankelend speelt. Het motto van de Schots/Italiaanse Benedetti luidt: ‘Muziek is de de kunstvorm van alles wat we niet kunnen zien en aanraken, maar die we in ons leven hard nodig hebben’. Daar geeft ze een fijne aanzet toe.
Normaal treedt ze op in het Battersea Arts Center in Londen, maar in Nederland hebben we ook best behoefte aan een dergelijk clubje enthousiastelingen dat ook een educatieve taak op zich neemt.