CD Verzamelprogramma's

BIRRINGER, LEA: LIFELINES

Lea Birringer: Lifelines. Grieg: Vioolsonate nr. 1 in F op. 8; Liszt: Elegieën nr. 1 S. 130 en 2 S. 131; Franck: Vioolsonate in A M. 8. Lea Birringer en Esther Birringer. Rubicon RCD 1007 (60’52”). 2017
 
In een verrassende combinatie van drie werken is Liszt centraal geplaatst. Daar is in dit geval best een reden voor. Hij heeft Grieg namelijk erg gestimuleerd en met het ontwikkelen van een groter geheel vanuit een kiemcel oefende hij directe invloed uit op Franck en diens Vioolsonate.
Eigenlijk zijn die Elegieën voor cello en piano of voor piano, orgel en harp, maar ze worden ook vaak met viool uitgevoerd. Die tien minuten Liszt maken deze cd waardevol.
De zussen Lea en Esther Birringer vormen geheel naar verwachting een hecht duo dat ideaal weet samen te werken en artistieke krachten weet te bundelen. Dat voert tot mooie interpretaties die ver boven de middelmaat komen, maar net niet tot de allerbesten behoren. Grieg is in net wat betere handen bij Vilde Frang en Michail Lifits (EMI 947.639-2) en Franck bijvoorbeeld bij de nog altijd aparte Kaja Danczowska en Krystian Zimerman (DG 477.5903). De Birringers spelen het laatste deel van de Vioolsonate van Franck wel wat te volt en nogal gladjes.