CD Verzamelprogramma's

BIRRINGER, LEA: DI TANTI PALPITI

Lea Birringer: Di tanti palpiti. Wieniawski: Polonaise brilliante nr. 1 in D op. 4; Sarasate: Zigeunerweisen op. 20; Saint-Saëns: Introduction et rondo capriccioso op. 28; Ravel: Tzigane; Shostakovitch: Romance (uit De horzel); Castelnuovo-Tedesco: Parafrase over het ‘Largo al factotum’ uit Rossini’s Il barbiere di Siviglia; Paganini: Il palpiti op. 13; Waxman: Carmen fantasie; Dvorak: Humoresque in Ges op. 101/7. Met Esther Birringer. Rubicon RCD 1034 (64’40”). 2018
 
De Duitse zussen Lea en Esther Birringer maakten een debuutopname met Vioolsonates van Grieg en Franck, aangevuld met 2 Elegieën van Liszt (Rubicon RCD 1007). In deze vervolgopname stellen ze hun virtuoze kwaliteiten op de proef en ze doorstaan de test met vlag en wimpel omdat ze er veel meer dan een knap spektakel van maken. De verbeelding laat ze geen moment in de steek, net zomin als hun gevoel voor drama en humor.
Er wordt ware speelvreugde hoorbaar en het wordt duidelijk dat steeds ook onder het oppervlak van de stukken wordt gekeken. Daarbij neemt het koppel soms vrijheden die verfrissend zijn en charme wekken, zoals bij Sarasate en Waxman. Opwinding genoeg. Totdat de bewerking van de Humoresque nr. 7 van Dvorak de rust enigszins doet wederkeren. 
Aan artisticiteit en technisch kunnen geen gebrek bij dit duo.