CD Verzamelprogramma's

BRAIN, DENNIS: HOMAGE TER GELEGENHEID VAN ZIJN HONDERDSTE VERJAARDAG

Dennis Brain: Homage ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag. Warner 9029.50199-2 (11 cd’s, 13u. 36’). 1938/1957
 
De Engelse hoornist Dennis Brain (17 mei 1921 - 1 september 1957) was de hoofdpersoon in mijn artikel ‘Helden van de hoorn’ in ‘Fonografie Muziek’. Hij werd ontdekt door muziekmanager/producent Walter Legge die hem aanstelde als eerste hoornist van het 27 oktober 1945 opgerichte Philharmonia orkest en hem concert- en kamermuziekopnamen voor de HMV tak van EMI liet maken. Gedurende W.O. II had Brain tijdens zijn militaire diensttijd gespeeld in de Central Brass Band van de RAF en het RAF Symfonie orkest. Hij speelde eveneens in het in 1946 opgerichte Royal Philharmonic orkest van Thomas Beecham. Daarnaast maakte hij deel uit van kamerorkesten als het London Baroque Ensemble en zijn eigen Dennis Brain ensemble. 
Dennis kwam uit een hoornistenfamilie; zij vader Aubrey, zijn grootvader Alfred Edwin en zijn oom Alfred waren ook hoornist.
Uit mijn begintijd als recensent in 1955 herinner ik me nog goed hoezeer ik onder de indruk was van zijn spel. Het was dan ook heel tragisch dat een vroeg einde aan zijn carrière kwam toen hij tragisch omkwam bij een auto ongeluk 1 september 1957 toen hij op de terugweg was van concerten met zijn orkest tijdens het Edinburgh Festival. 
Het merendeel van de nu heruitgegeven opnamen is van EMI, maar er bevinden zich ook wat opnamen van Decca, Columbia, Parlophone, Pye en de BBC onder. Alles bijeen omspannen ze een periode van negentien jaar. Daaronder bevindt zich een aantal verrassende werken. Voor een gedetailleerde opgave daarvan verwijs ik naar de Warner website. 
Enige componisten schreven werken voor Brain. Hindemith zijn Hoornconcert en Hoornsonate, Berkeley zijn Hoorntrio, Jacob zijn Sextet, Arnell zijn Serenade en Kay zijn Minitatuurkwartet. Het enige belangrijke werk dat ontbreekt, is de mede voor Brain gecomponeerde ‘Serenade voor tenor, hoorn en strijkorkest’. Maar die is verkrijgbaar op Pearl GEMM CD 9177 en BBC Legends BBCL 4192-2.
Helemaal nieuw is de uitgave van ‘Chanson et danses’ voor fluit, hobo, 2 klarinetten, hoorn en 2 fagotten op. 50 uit 1912 van Vincent d’Indy. Wat ik miste, is het Hoorntrio van Brahms. Maar dat is - samen met de Kwintetten van Mozart en Beethoven, de Villanella van Dukas, een bewerking van ‘Le Basque’ van Marais te vinden op BBC Legends BBCL 4048-2.
Aardig is ook het stukje uit de Alpenhoorn sonate van Leopold Mozart dat Brain tijdens het Hoffnung Festival 1956 speelde op een stukje tuinslang.
Bij zeven cd’s gaat het om digitaal geremasterde mono-opnamen. Niet slecht gedaan voor sommige ruim tachtig jaar oude opnamen.
In de programmatoelichting is het artikel opgenomen dat Walter Legge in november 1957 in The Gramophone schreef ter herinnering aan Brain.
Superlatieven schieten haast tekort om zijn spel te beschrijven. Vooral hoornisten moeten er zeker naar luisteren, andere muziekliefhebbers zouden het album eens kunnen lenen, bijvoorbeeld bij de Rotterdamse Centrale Uitleendiscotheek (muziekweb).