CD Verzamelprogramma's

BELOGUROV, ARTEM EN MENNO VAN DELFT: MISCELLANIA

Belogurov, Artem en Menno van Delft: Miscellanea. Mozart: Sonate voor 2 piano’s in D KV. 448; Arne: Sonate voor 2 uit Sonatas or lessons for the harpsichord VIII; Schmiedt: ‘Fantasia’ in a uit Musikalischer Pot-Pourri 3; Hässler: Sonates nr. 4 in c en 6 in C uit Sechs leichte Sonaten; Löhlein: Sonate nr. 2 in d uit Sei sonate con variaterepetizione op. 2; Kellner: ‘Fuga’ nr. 2 in d uit Zwei Fugen; Berg, G.: ‘Voluntary’ 20 in G uit Ten Voluntaries; Reichardt: ‘Fantasie’ in in C uit Kleine Klavier- und Singstücke, Sonate in b uit Sei sonate; Wagenseil:  ‘Das Glöckchengeläut zu Rom in dem Vatikan’ in c; Stanzen: Sonate in C op. 2; von Kerpen: Sonate in F op. 4; Schwenke: Sonate nr. 1 in Bes uit Drey Sonaten; Weber, G.: Sonate in C op. 15; Fodor: Sonate à six in F op. 10; Pratsch: Variations sur un air russe nr. 1-8 in a op. 15; Koželuch: Duo in Bes op. 29; Palschau: ‘Air varié’ in G op. 1; Kreising: ‘Concerto’ in E; Saupe: Sonatine in g en G. Met Dalyn Cook. TRPTK TTK 0047 (2 cd’s + 1 download, 3u., 06’25”). 2021.
 
De Engelse klavecinist en dirigent Christopher Hogwood (1941 - 2014) was ook een verzamelaar van nagelaten oude muziek’ partituren en kopieën en die hij in een aantal kisten bewaarde. De klavecinisten Artem Belogurov en Menno van Delft, allebei masterclass studenten van hem, kregen de beschikking over twaalf verhuisdozen van dat materiaal en konden daaruit tijdens hun zoektocht dit omvangrijke programma samenstellen na daar eerst ordening in te hebben aangebracht.
Er werden veel combinaties mogelijk van piano zeshandig tot solo, maar ook een vierhandige fuga voor orgel en een combinatie van klavecimbel met fortepiano. Een groot aantal componisten beleeft zo zijn cd première: Siegfried Schmidt, Georg Simon Löhlein, Johann Ludwig Stanzen, Hugo Franz von Kerpen, Johann Pratsch, Johann Palschau, Hinrich Kreising en Christian Saupe. Andere als Georg Wagenseil, Carolus Fodor, Leopold Koželuch, Johann Hässler zijn vertegenwoordigd met onbekende werken. Gemeen hebben ze dat het alle achttiende eeuwers waren en in die tijdgeest muziek produceerden.
Voor de uitvoerenden (en nu ook voor de luisteraar) volgde een ware ontdekkingsreis. Gerealiseerd op instrumenten - klavecimbel, fortepiano, orgel - uit de verzameling van Van Delft. Het is bijzonder om de Sonate KV. 448 te horen op een prachtige combinatie van klavecimbel en fortepiano.
Als bijzondere vondsten noemt Van Delft de beide werken van Siegfried Schmiedt  (ca. 1756 - 1799); Belogurov ligt de Sonates van Georg Simon Löhlein (1725 - 1781) en Gotfried Weber (1779 - 1839) en van Christian Friedrich Schwenke (1767 - 1822) er als bijzondere vondsten uit.
Wie deze uitgave aanschaft, treft daarin de cd’s nr. 1 en 2 aan en moet zelf aan de hand van een op een apart kaartje vermelde code de inhoud van cd 3 downloaden en eventueel zelf op cd branden. 
Het is voor de hand liggend dat alle uitvoeringen getuigen van grote inzet om onbekend moois aan het licht te brengen. Dat maakt de ontdekkingsreis de moeite waard. De geluidskwaliteit is van het hoogste niveau.