CD Verzamelprogramma's

BASEVI CODEX, DE. DOROTHEA MIELDS, BOREAS KWARTET

De Basevi codex. Muziek aan het hof van Margareta van Oostenrijk. Dorothea Mileds (s) en het Boreas kwartet. Audite 97782 (61’18”). 2020
 
Margareta van Oostenrijk (1480 - 1530) werd in 1507 benoemd tot landvoogdes der Nederlanden met zetel in Mechelen. Tot haar hofhouding behoorden ook musici en achteraf weten we dankzij de door Pierre Alamir samengestelde Basevi Codex met chansons, motetten en misdelen van Johannes Ghiselin, Pierre de la Rue, Jacob Obrecht, Loyset Compère, Antoine Brumel, Matthaeus Pipelare, Johannes Ockeghem, Alexander Agricola, Johannes Prioris, Heinrich Isaac en anonimi ook wat daar zoal ten gehore werd gebracht.
Sopraan Dorothea Mields als oude muziek expert heeft aan de hand daarvan dit programma met meest onbekende composities samengesteld dat ze geheel in de verwachte stijl uitvoert met het Boreas blokfluitkwartet, bestaande uit Jin-Ju Baek, Elisabeth Champollion, Julia Fritz en Luise Manske.
Mooie Renaissance muziek die bijzonder goed in de betreffende stijl wordt uitgevoerd en die een representatief beeld geeft van hoe het er begin 1500 aan het Vlaamse hof van de Oostenrijkse prinses aan te ging. Dorothea Mields heeft een uitnodigende warme en gevoelige stem die goed mengt met de klank van het homogene blokfluitkwartet dat ook afzonderlijk kansen krijgt.