CD Verzamelprogramma's

BLACK PENSIL ENSEMBLE: COME OUT CAIONI

Black Pencil ensemble: Come out Caioni. Dreyer Gaido (53’53”). 2021
 
In de jaren tachtig vond een metselaar een muziekbundel in de muur van een Roemeens klooster. Het bleek de 300 jaar oude Caioni Codex die was samengesteld door de monnik Johannes Caioni (1629 - 1687), een voorloper van de Verlichtingsgedachte. In 1652 had hij een bundel muziek ontvangen van zijn leraar als beloning voor zijn goede muzikale prestaties. Die verzameling was blijkbaar onvolledig en daarom nam hij de taak op zich om ontbrekend materiaal toe te voegen. Daarmee hield hij zich tot 1671 bezig waardoor een collectie van 346 stukken ontstond.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verstopten monniken het naslagwerk daar om hem verborgen te houden voor Russische militairen. Black Pencil neemt deze bundel als leidraad en speelt feestelijke traditionals, swingende zigeunermuziek en eeuwenoude, religieuze werken. Come Out, Caioni! ademt het gevoel van vrijheid, van samen naar buiten gaan, maar reflecteert met meer introverte, meditatieve stukken ook op het bijzondere tijdperk waar we ons momenteel in bevinden. Deze beval allerlei soorten muziek uit Transsylvanië met melodieën van Roemeense-, Hongaarse-. Slowaakse- en zigeunerherkomst.
Op zijn beurt stelde het Ensemble Black Pencil, dat bestaat uit Jorge Isaac (blokfl), Matthijs Koene (panfluit), Esra Pehlivanli (va), Marko Kassl en Enric Monfort (slagw) daaruit een veelzijdig programma met achttien stukken vol contrasterende stemmingen - nu eens heel virtuoos, dan weer erg melancholiek - samen dat ze op historisch goed geïnformeerde wijze uitvoeren. Black Pencil is bekend door het brede repertoire dat het uitvoert en bijvoorbeeld ook een eigentijds werk als ‘Fanfáresque’ van Nico Huybrechts opnam (Vindu 20141) in 2014.