CD Verzamelprogramma's

BEREZOWSKY, BORIS: PIANOWERKEN

Berezovsky, Boris. Moesorgsky: Nacht op de kale berg; Rachmaninov:  Études-tableaux op. 39 nr. 3 in c, 4 in Es, 7 in Es en 9 in cis; Liadov: 3 Préludes op. op. 39/4 in fis, op. 40/2 in in g en 57/1 in b; Medtner: 3 Sprookjes op. 20/1 in bes, en 34/2 in b en 3 in in a; Romantische schetsen voor de jeugd op. 54/2; Balakirev: Islamey. Teldec 4509-96516-2 (60’31”). 1994/5

 

Op zoek naar de zo mogelijk mooiste opname van het lastig uitvoerbare Islamey passeerden de opnamen van onder meer Cziffra (APR), Gavrilov (EMI), Katchen (Philips), Bronfman (Sony), Brendel (Philips), Lang Lang (Telarc), Pletnev (DG) en Gilels (Music & Arts) de revue. Maar het was tenslotte deze opname van Berezowsky die het pleit won.

Met een verbluffende, moeiteloos aandoende virtuositeit zet hij in een  kleine acht minuten deze ‘Oosterse fantasie’ neer. Heel bewonderenswaardig. Dat hij ook minstens zo goed als een Ashkenazy (Decca), Gavrilov (EMI) en Shelley (Hyperion) raad weet met vier van de negen Études-tableaux uit Rachmaninovs op. 39 hoeft nauwelijks te verbazen. Maar het aantrekkelijke van deze cd is dat hij zich met evenveel overtuiging, veel subtiel gevoel en blijkbare affiniteit inzet voor de onbekender werken van Medtner (waarin hij een Geoffrey Tozer op Chandos verre overtreft) en Liadov. Een prachtig Russisch recital.