CD Verzamelprogramma's

BEZALY, SHARON: BAROCKING TOGETHER

Bach: Fluitsonates  in e BWV 1034, in A BWV 1032, in E BWV 1035 en in Es BWV 1031; Händel: Fluitsonate in b HMV 367b; Telemann: Fluitsonate in F TWV 41/F4. Sharon Bezaly (fl), Terence Charlston (kl) en Charles Medlam (basviool). BIS CD 1689 (67’46”). 2006/7 

Onder de titel Barocking together brengen Bezaly en haar partners uit London Baroque een programma waarin ze het niet zo nauw nemen met authenticiteitsgedachten, bijvoorbeeld alleen al omdat Bezaly nadrukkelijk voor de blokfluit of de traverso bedoelde werken gewoon op haar prachtige moderne Japanse dwarsfluit vertolkt. Maar voor wie dergelijke misschien al te principiële bezwaren even opzij zet, valt hier erg te genieten van prachtig, niet alleen heel virtuoos, maar ook erg beeldend fluitspel. Vooral de snelle delen wekken grote bewondering.

Bezaly wordt naar behoren gesteund door haar beide attente partners. De onder auspiciën van BBC 3 gemaakte opname kan de toets der kritiek behoorlijk doorstaan. Wel is de klankbalans duidelijk in het voordeel van de fluit. Jammer dat het instrument niet zoals de menselijke stem of de viool meer klanknuanceringsmogelijkheden biedt: het is een beetje koekoeks éénzang, maar met brokjes tegelijk zeer genietbaar.

Wie zweert bij ‘oorspronkelijkheid’ kan het beste teruggaan naar het 5cd album Archiv 476.7117 met Hazelzet en companen.