CD Verzamelprogramma's

BATALHA, IBERISCHE ORGELWERKEN

Batalha, Iberische orgelweken.Werken van o.a. Braga, Bruna, Cabanilles, Coelho, De Seixas, Couthino, De Araújo. Ton Koopman. Challenge Classics CC72320 (76’43”). 2008

 

“Batalha” of “Strijd”, is de Spaanse of Portugese titel van een nieuwe orgel-cd waarop Ton Koopman zich kan uitleven in korte, karakteristieke composities van Spaanse en Portugese muziekvinders.Het Iberisch schiereiland heeft doorheen de eeuwen een rijke traditie opgebouwd van klassieke muziek, tot in onze tijd toe. Muziek voor alle instrumentale en vocale zettingen. Vooral Renaissance en Barok hebben qua creativiteit oneindig veel muzikale hoogstandjes opgeleverd, al hebben daar ook componisten uit met name Italië, o.a. Scarlatti en Boccherini,toe bijgedragen.

Dat op deze cd Ton Koopman als vertolker excelleert, dankt hij natuurlijk primair aan eigen kwaliteiten. Maar ook die van het kleurrijke orgel dat overwegend Spaans is toegerust met pregnante en nasale tongwerken, helle prestanten, fluiten, cornetten en andere sterk van onze vertrouwde noordelijke orgels afwijkende registers. Toch is ook dit geen oorspronkelijk en karakteristiek Spaans of Portugees (barok-) orgel, maar een in een Belgische kerk, de St.Lambert te Woluwé-Saint-Lambert (bij Brussel) gebouwd orgel uit 1985 van Patrick Collon, die tevens invloeden van Vlaamse bouwers aan het rijk geschakeerde palet heeft toegevoegd.

Tijdens illustere perioden in de Iberische klassieke muziek veroverden Spaanse en Portugese veroveraars met veel geweld en goudkoorts Zuid Amerikaanse koloniën. Van Spaans geweld kunnen we in onze historie trouwens ook meepraten, maar evengoed hebben veel Spaanse en Portugese componisten zich door veldslagen laten inspireren.

Vandaar die titel: “Strijd” of “Veldslag” bij diverse van deze werken.Muziek van vrijwel vergeten onbekende componisten, maar er zijn briljante, virtuose werkjes bij. In de jaren -80 heeft wijlen de eminente Brabantse organiste Dorthy de Rooy veel van deze en soortgelijke composities – maar wèl op lokale oude Spaanse en Portugese orgels - verklankt. Mogen ook die nog eens op cd verschijnen!

Maar: Koopmans opname is idiomatisch magnifiek qua uitvoeringstechniek en klankweergave.Een “must” voor orgelliefhebbers!

 

Ferd Op de Coul