CD Verzamelprogramma's

BALSOM, ALISON: BACH VOOR TROMPET

Balsom, Alison: Bach: Concert in D naar Vivaldi BWV 972; ‘ Sarabande’ en ‘Gigue’ uit Suite voor cellosolo nr. 2 BWV 1008; Aria variata in a BWV 989; ‘Gigue’ uit Partita voor soloviool nr. 3 BWV 1006; Triosonate in C BWV 529; Concert in c naar Marcello BWV 974; ‘Bist Du bei  mir’ uit het Notenbüchlein voor Anna Magdalena; Klavecimbelconcert in C BWV 1055; ‘ Agnus Dei’ uit Mis in b BWV 232. Met Colm Carey (orgel), Alina Ibragimova (v), Alistair Ross (kl., kamerorgel) en Mark Caudle gamba). EMI 558.047-2 (71’33”). 2005

 

Om solistisch te schitteren staan trompettisten een handvol trompetconcerten ter beschikking; daarnaast zijn er natuurlijk momenten waarin ze kunnen schitteren, met de inzet van Mahlers Vijfde bijvoorbeeld. Of natuurlijk de hier niet aanwezige trompetpartij uit het Tweede Brandenburgs concert.

Verder zijn ze aangewezen op arrangementen van al dan niet goed in aanmerking komende muziek. De Engelse Alison Balsom laat zich op dat gebied niet onbetuigd. Nadat ze in 2001 de BBC Radio 3 New Generation Artist werd, ontfermde EMI zich meteen over haar. Dat leidde intussen tot minstens tot 4 andere cd’s naast deze (‘Italian concertos’, ‘Caprice’, ‘Music for trumpet and organ’, ‘The fam’d Italian masters’).

Barokmuziek leent zich van nature goed tot arrangementen en het is verrassend om ineens zoveel bekend materiaal in een nieuw, duidelijk primair briljant klankgewaad te horen. Het is moeilijk om niet onder de indruk te raken van de puntgave, nooit schetterende of scherp klinkende virtuoze vertolkingen. Deel na deel krijgt met karakter gestalte alsof het voor dit doel was geschreven. Ruim een uur louter trompet mag wat veel van het goede zijn, maar behalve soli zijn er heel diverse waardevolle begeleidingen die alleen soms nogal op de achtergrond blijven, maar die wel voor afwisseling zorgen. Weemoedigheid en uitdagende vrolijkheid wisselen elkaar af. Een andere balans is nu eenmaal moeilijk te kiezen bij een zo dominant instrument als de trompet. Trompettisten krijgen hier een nastrevenswaardig voorbeeld gepresenteerd.