CD Verzamelprogramma's

BELL, JOSHUA: FRENCH IMPRESSIONS

 

Bell, Joshua: French impressions. Saint-Saëns: Vioolsonate nr. 1 in d op. 75; Franck: Vioolsonate in A; Ravel: Vioolsonate. Joshua Bell (v) en Jeremy Denk. Sony 88697-891822 (67’21”). 2010

 

De vele bewonderaars van Joshua Bell zullen zich verheugen op deze cd. Nadat hij eerst jarenlang bij Decca opnam en daarna kortstondig bij RCA verkeert de violist al een poos in de Sony artiestenstal, maar om zijn kunst te tonen kreeg hij tot verdriet van die bewonderaars niet zoveel kans. Een teken van de malaise in de muziekindustrie?

Hoe dat ook zij: hier speelt hij op instrumenten uit het Instrumentenmuseum uit Phoenix. In handen van Bell lijkt de Sonate van Saint-Saëns een beter werk dan we het uit de meest gangbare vertolkingen kennen. Een hoogtepunt vormt het heel gevoelig gespeelde langzame deel, maar ook het verassende scherzo munt uit door contrast en levendigheid. Onderschat de rol van de geweldige begeleider Denk niet in de finale.

De Sonate van Ravel klinkt mooi gelijkmatig en had misschien iets contrastrijker gekund; opvallend voor Amerikanen wordt de Blues niet met een jazzy verwantschap, maar ook echt Frans afgeleid uitgevoerd. Tot slot komt de Sonate van Franck op een uiterst zorgvuldig afgewerkte wijze tot stand.

Interpretatief is eigenlijk niets op deze interpretaties aan te merken, zoals sommige andere vertolkers laten horen. Vergelijk Saint-Saëns met Chang/Vogt (EMI 557.679-2), Franck met Chung/Lupu (Decca 421.154-2), Khachatryan/Khachatrian (Naïve V 5122) en Ravel met Grafin/Désert (Naïve AV 2059) en Ibragimova/Tiberghien en constateer dat Bell en Denk minstens zo overtuigend zijn.