CD Verzamelprogramma's

BENELLI MOSELL, VANESSA: VIRTUOZE PIANOMUZIEK

Benelli Mosell, Vanessa: Introductie: Virtuoze pianomuziek Prokofiev: Pianosonate nr. 7 in Bes op. 82; Liszt: Rapsodie espagnole S. 254; Haydn: Pianosonate nr. 34 in e H. XVI 34; Scriabin: Pianosonate nr. 1 in f op. 6. Brilliant Classics 94209 (68’20”). 2011

 

Laat even de inhoud van dit debuutprogramma van de jonge Italiaanse pianiste Vanessa Benelli Mosell op u inwerken. Ze koos een zeer gevarieerd repertoire. Te beginnen met de Sonate nr. 7 van Prokofiev lijkt gewaagd, maar beschikkend over een fabuleuze techniek doet de pianiste dat in een gedurfd snel tempo, beschikkend over meer dan typisch vrouwelijke kracht, met grote concentratie en zorgend voor een behoorlijk dynamisch bereik. Ze valt als het ware de luisteraar aan met een verschroeiende verklanking die in de finale een haast diabolisch karakter krijgt. Van de Rapsodie espagnole van Liszt wordt geen puur showstuk gemaakt, maar er wordt sfeer gecreëerd. De sonate van Haydn klinkt lichtvoetig en speels met een licht humoristische inslag en in de Sonate nr. 1 van Scriabin treffen we al iets van de latere koortsachtige intensiteit en de manische visie aan die het werk van deze componist eigen zijn.

Zo werd dit een jaloersmakend mooi visitekaartje waarmee een groot talent zich optimaal voorstelt. Grote waardering is haar deel. Met de jaren zal de dieptewerking in het spel van deze pianiste zeker nog winnen.