AVALOKITE DUO: SPIRIT OF SOUND, THE
CD Verzamelprogrammas

Avalokite duo: The spirit of sound, werken voor harp en slagwerk. Scannavini: Algorithm; Facchin: Mantra suite Wu shih; Garcia Lorca: (bew. Bonioli en Facchin); Nazarian: Armeense dansen nr. 1-3. Patrizia Bonioli (hrp) en Guido Facchin (slagw). Dynamic CDS 7804 (53’42”).

 

De laatste tijd vinden harpisten steeds nieuwe instrumentale combinaties en partners om kamermuziek te maken. De combinatie van dit tweetal Italianen voor harp en slagwerk is behoorlijk nieuw en blijkt goed te werken, zolang de slagwerker zich wat intoomt en geen grof geschut inzet. Gelukkig maakt Facchin bij zijn keuzes de juiste beslissing.

We krijgen oorspronkelijke werken van medemusicus Guido Facchin (1946), Claudio Scannavini (1959), de Armeen Avedis Nazarian (1928) en een eigen bewerking van de voor zangstem en gitaar gecomponeerde zes Canciones españolas antiguas van  Federico Garcia Lorca (1898-1936) te horen. Het origineel is er ter vergelijking van mezzo Liliana Bizineche Eisinger en Dagoberto Linhares (Gallo CD 739).

Het valt natuurlijk op dat door volksmuziek geïnspireerde werken domineren, maar dat zorgt meteen ook voor een grote toegankelijkheid. Intrigerend is de vijfdelige Suite Wu shih van Facchin zelf, interessant het 8’39” durende abstracte Algorithm van Scannavini.

In de praktijk blijkt de combinatie van harp met bescheiden slagwerkinstrumenten goed te functioneren en de inzet van beide musici voert tot een heel lonende klankervaring.