ASUKA, MONA: SCHUBERT EN LISZT
CD Verzamelprogrammas

Mona Asuka: Schubert en Liszt. Schubert: Impromptu’s op. 90, D. 899 nr. 1-4; Liszt: Bewerkingen van Schubertliederen ‘Auf dem Wasser zu singen; Du bist die Ruh’; ’Ständchen’; ‘Der Wanderer’ uit S. 558; Liszt: Venezia e Napoli S. 156. Oehms OC 1871 (71’34”). 2017

 

Mona Askuka is het jongere zusje van Alice Sara Ott die al enige cd’s maakte. Nu debuteert ook zij met een aardig programma waarin ze Schubert aan Liszt koppelt met de trait d’union van een stel liedbewerkingen van Schubert door Liszt.

Ze komt hierin met wisselende resultaten die innemend zijn in de tere, lyrische momenten, maar wat stroef in de virtuoze; soms ontbreekt het ook enigszins aan dieptewerking en klinkt haar spel wat hoekig.

Toch zijn er ook heel mooie momenten, zoals in het zangerig gespeelde Du bist die Ruh, de blijken van onderaards gerommel in het doorleefd gespelde Der Wanderer en het fijnzinnig uitgevoerde Gondoliera. Ook de retorische vertolking van Canzone is pakkend, net als de scherp aangezette dramatische momenten van de Tarantella.

Genoeg om te boeien, niet echt voldoende om geheel te overtuigen. Hoopvol wachten op een tweede kans.