ANDRADA, CLARA: FLUITCONCERTEN VAN NIELSEN, IBERT, ARNOLD

Clara Andrada de la Calle: Nielsen: Fluitconcert FS. 119; Ibert: Fluitconcert; Arnold: Fluitconcert nr. 1 op. 45. Met het Omroeporkest Frankfort o.l.v. Jaime Martin. Ondine ODE 1340-2 (51’54”). 2019

De Spaanse Clara Andrada de la Calle heeft in een aantal ensembles, zoals het Europees kamerorkest gewerkt voordat ze als is solofluitiste in het orkest van de Hessische omroep een plek vond. Daar kreeg ze de gelegenheid om drie aardige, binnen een tijdsbestek van achtentwintig jaar in Denemarken bij Carl Nielsen (1865 - 1931) in 1926, in Frankrijk bij Jacques Ibert (1890 - 1962) in 1932 en in Engeland bij Malcolm Arnold (1921 - 2008) in 1954 ontstane Fluitconcerten op te nemen.

Nielsens Fluitconcert heeft binnen zijn tweedelige vorm een vooral spiritueel lyrisch karakter met heel mooie momenten. Het luchtige en virtuoze Fluitconcert van Ibert heeft alleen in de middendeel een moment van bezinning om daarna in een exuberante finale te belanden.

Malcolm Arnold behoorde tot de meer traditionalistische Britse componisten. Kenmerkend voor zijn Fluitconcert nr. 1 is hoe de zangerige solopatij contrasteert met de vele dissonanten in de begeleiding. Het andante heeft een duidelijk romantisch karakter, maar als geheel heeft het werk een vrij lichte sfeer.

Als een verleidelijk zingende troubadour leidt Clara Andrade de luisteraar met heel spontaan spel door de schoonheden van dit drietal werken en op de warme steun van haar orkestcollega’s kan ze daarbij goed gedijen en zich ontplooien.