ART OF THE VIOLA

Art of the viola: Hindemith: Altvioolsonate op. 11/4; Beethoven: Duo voor altviool en cello in Es WoO 32; Schumann: Märchenerzählungen op. 132; Händel/Halvorsen: Passacaglia voor viool en altviool; Britten: Lachrymae op. 48. Heinrich Koll (va), Madoka Inui (p), Peter Schmidt (kl), Alexandra Koll (v) en Milan Karanovic (vc). Naxos 8.557606 (65’01”). 2004

 

Een met zorg en smaak samengesteld programma om de altviool eens van verschillende kanten en uit verschillende perioden in het kamermuzikale zonnetje te zetten. Schumanns Märchenerzählungen en Brittens Lachrymae kennen we via diverse andere uitvoeringen. Schumann vooral van Sabine Meyer, Tabea Zimmermann en Hartmut Höll (EMI 749.736-2) en Britten van Kim Kashkashian en Robert Levin (ECM 827.744-2).

Maar deze werken zijn haast even welkom als de overige die minder tot de dagelijkse concertkost behoren. De Weense altist Heinrich (en zijn zus?), de violiste Alexandra Koll bevinden zich in een uitstekend toegerust groepje musici dat letterlijk en figuurlijk steeds de juiste toon weet te treffen. De opname uit de studio van de ORF had iets directer en pregnanter mogen zijn.