ASHKENAZY, VLADIMIR EN VOVKA: RUSSISCHE FANTASIE

 

Askenazy, Vladimir en Vovka; Russische fantasie. Moesorgsky: Nacht op de kale berg; Rachmaninov: Suite nr. 1 op. 5 (Fantaisie-tableaux); Glinka: Valse-fantaisie in b; Scriabin: Fantasie in a; Borodin: Polovetskische dansen uit Prins Igor. Vladimir en Vovka Ashkenazy (p). Decca 478.2940 (59’43”). 2011

 

Op pianogebied was het lang stil rond zoon Vovka van Vladimir Ashkenazy, trouwens eigenlijk ook op de zich vooral op directie toeleggende vader. Maar hier zijn ze samen in een inderdaad van fantasie getuigend en natuurlijk Russisch programma voor twee piano’s (Moesorgsky, Rachmaninov, Borodin) of oorspronkelijk piano-vierhandig (Glinka), dat goeddeels bestaat uit bewerkingen van orkestwerken door Vovka natuurlijk en met als uitzondering van de oorspronkelijk zo bedoelde composities van Rachmaninov en Scriabin.

Die transcripties zijn zodanig gemaakt dat de essentie van de peetvader orkestversies er als een krachtig gestoken, best geloofwaardige, romantische vergezichten biedende ets onder handen van het goed op elkaar ingestelde familiepaar dat elkaar individueel heel logisch, gevoelsmatig blijkt aan te voelen tot leven komt. Een uniek, aantrekkelijk programma waarbij men nu zelf met eigen fantasie de eventueel nader gewenste kleuren kan invullen.