UPSHAW, DAWN, LIEDEREN

Upshaw, Dawn: Debussy: Trois chansons de Bilitis; Fauré: La chanson d'Eve; Golijov: Lúa descolorida; Messiaen: Résurrection uit Chants de terre et de ciel; L’escalier redit, gestes du soleil; Amour oiseau d’étoile  uit Harawi; Le collier; Prière exaucée uit Poèmes pour Mi. Dawn Upshaw en Gilbert Kalish. Nonesuch 7559-79812-2 (61’48”). 2003

 

Dawn Upshaw heeft zich al eerder met succes ingezet voor de Franse liedkunst. Een zekere avontuurlijkheid is aan haar programmering niet te ontzeggen en ze houdt ook best van confrontaties met heel verschillend materiaal tijdens haar recitals. Ook op deze cd is contrast troef. Contrast tussen de vijf verspreid in het programma geplaatste liederen van Messiaen, de uitgebreide cyclus van Fauré op teksten van Charles van Lerberghe waarin aspecten van het paradijs worden bezongen enerzijds en de fijnzinnige, met een geheimzinnig makende sluier omgeven Chansons de Bilitis van Debussy op tekst van Pierre Louys anderzijds. En daartussenin duikt ineens Osvaldo Golijov op, een Galiciër die een tekst uitkoos van zijn landgenote Rosalia de Castro. De gemeenschappelijke noemer wordt gevormd door een mooi bereikt evenwicht tussen uitersten van teerheid en verbazing over de liefde en het leven.

Upshaw beweert te zijn geïnspireerd door een oude Sony opname met Franse liederen van Frederica von Stade. Toch imiteert ze haar allerminst: haar aanpak is lichter, fijnzinniger en feitelijk ook expressiever. Een boeiende, inspirerende ervaring, deze ontdekkingsreis.