THE A-Z OF CLASSICAL MUSIC

The A-Z of classical music. Naxos 8.558212/3 (2 cd’s, 2 u 35’35” plus 930 pagina’s in boekvorm). 2009

 

De derde editie van Keith Andersons Engelstalig compendium bevat in vergelijking met zijn beide voorgangers weer wat uitbreidingen. Of men aan deze onderneming werkelijk iets heeft, is een kwestie van in hoeverre het resultaat voldoet aan persoonlijke wensen. Daarom slechts een summiere opsomming van wat het geheel te bieden heeft.

In de eerste plaats is er het op een tweetal cd’s bijeengebrachte materiaal in fragmentvorm. Het gaat om in totaal 37 items van Adams (Short ride in a fast machine) tot Wagner (‘Liebestod’ uit Tristan) ontleend aan opnamen uit de Naxos catalogus. Niet allemaal in een vergelijking ideale versies, maar wel steeds boven de middelmaat en als geheel een aardig spectrum biedend van periodes, stijlen en genres uit de muziekhistorie.

Via www.naxos.com/atozclassicalmusic en het wachtwoord Masterpiece kan men verder toegang krijgen tot 150 andere klinkende muziekvoorbeelden van Albéniz tot Zwilich.

Het boekje is in essentie gewijd aan korte, krachtige beschrijvingen van componisten en hun belangrijkste werken zonder een expliciete vermelding van te kiezen opnamen. In zo’n 85 bladzijden is daarnaast aandacht geschonken aan een verklarende woordenlijst van muziektermen en grappig genoeg is tot slot nog een hoofdstuk opgenomen over klassieke muziek in de filmwereld.

Als een nuttig naslawerk in minigedaante heeft de uitgave zeker zin. Menigeen zal al lezend en luisterend worden geïnspireerd tot verder speuren en nieuwe ontdekkingen doen. Voor de prijs hoeft men deze uitgave niet links te laten liggen.