SMEDTS, INGE: CASUAL CHIC
CD Verzamelprogrammas

Inge Smedts: Casual chic. Van den Borne: Melting winter; Lenaerts: La ruelle secrète; Groslot: Stukken voor fluit en harp nr. 1-3, Three night pieces; Watt: Shadows; Mertens: ‘Suite exacte; uit Wie im Spiel; De Splenter: Innocence; Matthys: Vocalise; Piqueur. Met Hanna Grociak (hrp). Ingesmedts CC 2013-01 (69’14”). 2017 

 

Of ze zich door het boekje Casual chic (‘mijn complete garderobe’) van Marie Duhamel liet inspireren is mogelijk. Inge Smedts vertoont zich of haar foto’s soms best bijzonder gekleed. Of ze ook graag cocktails drinkt? Ze maakte wel een cd met de titel Cocktail maison waarop ze de piccolo, fluit en altfluit laat horen in een aantal eigentijdse Belgische werken met marimba/vibrafoonspeler Nico Schoeters.

De nodige oorspronkelijkheid valt Smedts, die behalve in Antwerpen ook in Amsterdam studeerde, niet te ontzeggen. Ze vermijdt gebaande wegen, is inventief en ondernemend en speelt hier een tiental korte stukken van acht Belgische componisten. Sfeer en karakterstukken die aanhaken bij de wereld van musical, jazz en filmmuziek.

Enige bekende componist is Robert Groslot. Verder horen we impressles van Hannah van den Borne, Wouter Lenaerts, Bart Watté, Wim Mertens, Maarten de Splenter, Marc Matthys en Bart Picqueur. 

Smedts en haar harppartner Hanna Grociak dragen het geheel met een goed gevoel voor levendige sfeerwisselingen voor en tonen aan goed gewapende en voorbereide instrumentalisten te zijn.  

Tot slot zegt Carmen Michels nog de gedichten ‘Wisselwind’, ‘Slaaplied’, ‘Zwartwit’, ‘In de knoop’, ‘Een eenzame lachbui’ en ‘Weemoed’. Het maakt dat deze in eigen beheer uitgegeven cd een heel apart karakter heeft. Hij is te bestellen via Inge’s website www.ingesmedt.be die natuurlijk veel meer gegevens over haar bevat. Op YouTube is ze aanwezig met ‘A la promenade’ en het Piccoloconcert van Watté.