SAVALL, JORDI: IBN BATUTTA
CD Verzamelprogrammas

Jordi Savall, Ibn Battuta: Le voyageur de l’Islam du Moroc à l’Afghanistan 1300-1338.     Hespérion XXI o.l.v. Jordi Savall. Alia Vox AVSA 9913 (2u. 27”18”). 2016

In een boekje van Tim Mackintosh-Smith (Picador) wordt een goed beeld geschetst van de in Tanger geboren Marokkaanse jurist en ontdekkingsreiziger sjeik Abu Abdullah Muhammed Ibn Battuta (1304 - 1368) die al op 21-jarige leeftijd begon aan een periode van dertig jaar waarin hij vele landen in Afrika en Azië bezocht en ook in China was. Heel wat meer dan een verplicht bezoek aan Mekka. 

In 1841 werd hij er door sultan Mohammed bin Tughuq op uitgestuurd om geschenken naar de keizer van China te brengen, maar leed schipbreuk voor de kust van Malabar en verloor die cadeaus. Hij kwam zo terecht op de Malediven. Het leest als een avonturenroman.

Ibn Battuta was en bleef er altijd van overtuigd dat zijn eigen cultuur superieur was, maar toonde wel belangstelling voor niet-Islamitische beschavingen en leerde de kunst van het relativeren wat zijn geloof en menselijkheid ten goede kwam. Mystiek zowel als het idee van tijdelijkheid speelden bij hem een rol. Net als Marco Polo moet hij een gelukkig mens zijn geweest.

De discografie van Jordi Savall is niet alleen indrukwekkend, maar ook zeer veelzijdig te noemen. Hij presenteerde al grote boekwerken met steeds twee cd’s rond Don Quichot, Columbus, de wereldreiziger Francisco Javier en een omvattend werkstuk rond drieduizend jaar Jeruzalem. In het programma Jérusalem, ville des deux paix (Alia Vox AVSA 9863, 2 cd’s) kwam met het korte The dome of the rock Ibn Battuta al langs.

Net als anders is Savall hierbij grondig te werk gegaan in een streven om deze muziek zo origineel mogelijk te laten klinken. Daarvoor voegde hij niet alleen instrumenten als ney (Syrië), oud en kanun (Turkije) en tablas, zir bagha (Afghanistan) ten tonele, maar ook de authentieke stemmen van Meral Azizoğlu (Turkije), Waed Bouhassoun (Syrië), Driss el Maloumi (Marokko), Hamam Khairy (Syrië), Marc Mauillon (Frankrijk) en Katerin Papadopoulou (Griekenland). Het programma wordt toelicht en aan elkaar gepraat door Spaanse verteller Manuel Forcano.