SONIC.ART: TRANSFORMATION
CD Verzamelprogrammas

Sonic.Art: Transformation. Glazoenov: Saxofoonkwartet in Es op. 109; Goebaidulina: Transformation; Firsova, E.; Night op. 20; Shostakovitch: Stukken voor Strijkkwartet nr. 1 en 2 (bew.). Met Christian Lindberg (tromb), Evelina Dobračeva (s), Wolfgang Zamastil (vc) en Beltane Ruiz Molina (cb). Genuin GEN 16431 (67’52’). 2016

Het Berlijnse Sonic.Art saxofoonkwartet van Adrian Tully, Alexander Doroshkevich, Claudia Meures en Annegret Tully richt zich tot nu toe geheel op eigentijds repertoire. Op hun derde Genuin uitgave Transformation staat  in een geheel Russisch programma met stilistisch heel verschillende composities van het traditionele kwartet van Glazoenov via de dramatische klanken van Goebaidulina en de etherische effecten van Firsova weer terug in de traditie bij Shostakovitch.

Met zijn Saxofoonkwartet was Alexander Glazoenov de eerste die in 1932  iets voor dit genre componeerde. Transformation van Sofia Goebaidulina uit 2004 bepaalde de titel van deze uitgave. Het uitgesproken dramatische werk is geschreven voor trombone, saxofoonkwartet, cello, contrabas en tamtam en de componiste was zeer ingenomen met deze vertolking: ‘Je kunt je wellicht voorstellen hoe gelukkig een componist is wanneer haar werk, haar droom, zo perfect aan het publiek wordt voorgeschoteld’. Het lijkt meteen ook de enige opname van het werk te zijn.

Het etherische Night voor zangstem en saxofoonkwartet uit 1978 van Elena Firsova (1950) daarentegen stond ook al op de cd Waves van het Syrinx saxofoonkwartet uit 1994 (Wijnand van Hooff 164). Annegret Schmiedl bewerkte de ‘Elegie’ en de ‘Polka’ van Shostakovitch uit 1931 voor sopraan en saxofoonkwartet.

Met de inbreng van de geweldige Christian Lindberg en de prachtige sopraanstem van Evelina Dobračeva is gezorgd voor artistiek heel hoogstaande vrijwel sublieme verklankingen.