SWR VOKALENSEMBLE, STUTTGART: BALTIKUM

SWR Vocaal ensemble Stuttgart o.l.v. Marcus Creed. Baltikum. Tormis; 2 Liederen naar Ernst Enno; Mažulis: Canon solus; Einfelde: Gedichten van Fricis Barda nr. 1-3; Vasks: ‘Litene’ Ballade voor 12 stemmen; Dzenitis: Madrigalen nr. 1-4 naar Cummings voor 8 stemmen, Janulyté: Plonge voor cello en 12 stemmen; Pärt: Dopo la vittoria, piccolo cantate; I heard a voice. Met Séverine Ballon (vc). SWR Classic (72’23”). 2019

Het Vocaalensemble van de SüdWest Funk uit Stuttgart wilde het niet geheel aan de voortreffelijke koren uit Estland, Letland en Litouwen overlaten om koormuziek uit de Baltische landen per cd te verbreiden en ging zelf op zoek naar niet al te voor de hand liggende volksliedbewerkingen van de Est Veljo Tormis, de haast orkestrale sfeerbeelden van de grand old lady van de muziek uit Estland Maija Einfelde, Pärts jubelcantate en (als toegift) een nieuw werk I heard a voice staan naast een treffende Ballade van Vasks waarin de oorlogssachtoffers mer haast percussieve kracht worden herdacht.

Maar nog interessanter is eigenlijk dat drie jonge componisten in opkomst worden geïntroduceerd: de Letse Andris Dzentis (1979) met een interessante korte cyclus op tekst van E.E. Cummings, de Litouwer Rytis Mažulis (1961) met een minimalistische microcanon en zijn landgenote Justé Janulyté (1982) die in haar Plonge voor cello en achtstemmig koor een wonderlijke kleurenpracht ontwikkelt en haast het meest van allen indruk maakt. Verder voeren eenvoud en spiritualiteit de boventoon in de door Marcus Creed met ervaren handen geleide uitvoeringen.